Colours obarvily Ostravu, návštěvnost láme rekordy

Ostrava – Jeden z největších hudebních festivalů v Česku Colours of Ostrava je v plném proudu. Od čtvrtka prošlo areálem už 27 tisíc lidí. Ostravský hudební festival se koná na dvou místech. Zatímco už od rána probíhá v centru Ostravy Festival v ulicích, v areálu Dolních Vítkovic začíná hlavní program. Zájem diváků je letos rekordní. Může za to jednak dobré počasí, ale hlavně nabídka vystupujících, kterou organizátoři připravili. Letní hudební festivaly celkově v Česku přivítají každý rok na 200 tisíc návštěvníků.

Colours of Ostrava je pestrá přehlídka toho nejlepšího současného umění. Dnešní dopolední program se přesunul do centra Ostravy, kde začal Festival v ulicích. Lidé si při něm mohli sami vyzkoušet hru na nejrůznější hudební nástroje či se při speciálním workshopu naučit neobvyklé tance.

V samotném areálu Dolních Vítkovic zní známí čeští hudebníci jako Aneta Langerová nebo Markéta Irlgová i neznámé kapely z celého světa. Mezi headlinery se naopak blýskají známá jména jako Sigur Rós, Jamie Cullum, The xx nebo Woodkid. Závěr festivalu láká také seniory. V neděli mají lidé od 65 let vstup zdarma. Za čtyři dny v areálu návštěvníci nachodí s mapou desítky kilometrů. Od vstupu k nejvzdálenější scéně je to totiž přesně jeden kilometr.

Letní festivaly jsou lákadlem mnoha českých měst

Organizátoři festivalů se návštěvníkům snaží nabídnout za přiměřenou cenu přitažlivý program. Právě podle něj se fanoušci rozhodují. Roli hrají i ceny piva nebo vybavenost areálu. Za festivalový lístek návštěvníci letos zaplatí stejně jako loni. Nejvíc ušetřili ti, kdo se předzásobili už v zimě. „Hodně vstupenek se prodalo ve vánočním termínu, za výhodné ceny,“ uvedla ředitelka Ticketportal Lucia Bočánková.

LETNÍ FESTIVALY 2013

 19. 7. – 17 .8.    Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

  1. 8. – 3. 8.       Sázavafest, Světlá nad Sázavou

  7. 8. – 10. 8.     Brutal Assault, Jaroměř

15. 8. – 18. 8.     Open Air Festival Trutnov

22. 8. – 24. 8.     Hip Hop Kemp, Hradec Králové

Bez velkých firem, které festivalům kryjí záda, by to ale nešlo. Festivalu Colours of Ostrava pokryje výtěžek ze vstupenek jen zlomek nákladů, které letos dosáhnou 50 milionů. „Naprostou převahu mají peníze partnerů, to co lidé neradi vidí, všudypřítomná loga, je jen odraz naší vděčnosti,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Pořádáním festivalu se ale podle organizátorů zbohatnout nedá.

Colours of Ostrava tématem Událostí (zdroj: ČT24)