Horňácké slavnosti ukazují původní kroje z devíti obcí mikroregionu

Velká nad Veličkou (Hodonínsko) - Každoroční přehlídka slováckého folklóru vyvrcholila ve Velké nad Veličkou. Horňácko je oblast blízko Slovenska v podhůří Bílých Karpat, která zahrnuje celkem devět obcí. Každá z nich má na oslavách své zástupce. Slavnosti denně navštívily tisíce diváků. V programu nesměla chybět cimbálová muzika, folklórní tance nebo tradiční jarmark lidových řemesel.

„Máme autentický folklór, bez příkras, bez velkých úprav. Muzikanti si nemohou dovolit hrát jakékoliv harmonizace, musí dodržovat pravidla, aby to bylo tanečně, pěvecky i hudebně původní,“ vysvětlila předsedkyně programové rady Horňáckých slavností Maryna Pavlincová. Na dodržování tradic si místní potrpí. „Nemáme žádné kroje z půjčovny, každý má svůj po babičce a prababičce,“ řekla Pavlincová.

Horňácký folklór v rámci festivalu reprezentovaly už od čtvrtka hudební tělesa, výstavy a taneční vystoupení. I na mši svatou mířili hosté slavností ve svém kroji. Oslavy připomínající mikroregion Horňácko vycházejí ze vzájemného setkávání Čechů a Slováků na pomezí obou států. „Setkávali se tu spisovatelé a zpěváci ze Slovenska i z Moravy,“ vzpomenula na kořeny slavností Pavlincová. V minulosti byla ale tradice Horňáckých slavností několikrát přerušena. „Začali jsme v roce 1957, ale oslavy se nekonají každý rok, byly určité výpadky. Tipuji, že letos máme tak 50. ročník,“ odhadla Pavlincová. Jedna z největších a nejstarší přehlídek slováckého folklóru se pravidelně koná až od 70. let.

O Horňáckých slavnostech hovoří Maryna Pavlincová (zdroj: ČT24)

„Jsem ze severní Moravy a jezdím sem pravidelně, protože jsem se tady narodila,“ přiznala se jedna z návštěvnic vracející se s úsměvem domů. Na Horňácké slavnosti nikdo nepřispívá a veškeré financování má na starosti místní obecní úřad.