Shakespearovské slavnosti na hradě začaly atraktivní premiérou

Ostrava - Další tradiční festival začal v Ostravě - Letní shakespearovské slavnosti, které se konají v aréně Slezskoostravského hradu. Milovníci díla Williama Shakespeara si mohou v době do 8. srpna vybrat z pěti titulů. Otevřel letošní premiérou Sen noci svatojánské, nesmrtelnou komedií o „věčném bloudění v lese vztahů“, jak uvádí podtitul inscenátorů pod vedením Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského.

Hlavní role hrají David Prachař, Hana Vagnerová, Vanda Hybnerová, Czongor Kassai, Martin Písařík, Zuzana Stavná, Petr Vančura a další. Divadelní recenzentka Marie Reslová míní, že je to mimořádně podařený kus: „Sen nocí svatojánské je inscenací, která se jen tak nevidí, je svěží podívanou, která respektuje autora, vede s ním otevřený dialog a nezapírá současnost,“ uvedla Reslová na serveru iHned. Jeden z hlavních organizátorů ostravské sekce festivalu Andrej Harmečko chválí také netypické jevištní dekorace bravurně střídající noc a den, extravagantní kostýmy, které navrhla Linda Boráros.

Dalším atraktivním titulem, který bude mít v Ostravě premiéru, je jedno z nejranějších Shakespearových děl v česko-slovenském zpracování a režii Petera Makoveckého. V komedii Dvaja páni z Verony hrají Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová a další.

„Letos naposledy uvedeme populární inscenaci Veselé paničky windsorské - vynikající komedii v režii Jiřího Menzela. Budeme rovněž pokračovat v novince minulého roku Richardovi III. s Jiřím Langmajerem a Klárou Issovou v hlavních rolích,“ říká za organizátory Harmečko.

Ostravské činoherce na festivalu zastoupí Marná lásky snaha. V režii Ondreje Špičáka se v této hravé komedii plné slovních hříček představí řada známých ostravských herců - například Albert Čuba, Vladimír Polák, Josef Kužela, Divadl Punčochář, Vladimír Čapka, Jiří Sedláček, Jiří Fišar, Tereza Dočkalová, Petra Lorencová a další. Všichni inscenátoři letos uváděných kusů pracovali s překlady Martina Hilského.

Začátky představení na hradě jsou o půl deváté večer, diváci mohou přicházet od půl osmé. Organizátoři doporučují motoristům, aby využili možnosti parkovat zdarma na Výstavišti Černá louka a na hrad došli pěšky po lávce přes řeku Ostravici. Více informací o programu najdete na: www.shakespearova.cz/cz

Festival provází doprovodná alternativní scéna ShakespeareOFF v centru Cooltour na Černé louce. Podrobnosti jsou na: www.cooltourova.cz/program/

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)