Olomoucko trápí zloději česneku

Olomoucko - Pěstitelé česneku z Olomoucka sčítají škody. Jejich úroda je totiž nejčastěji terčem zlodějů. Svá pole sice zkouší hlídat, ale před nočními nájezdy nenechavců se údajně ubránit nedá. Nejčastěji totiž kradou lidé v malém, tedy pro vlastní potřebu. Zlodějské bandy podle nich ale dokáží za noc vybrat i středně velké pole.

Na Hané sklizeň česneku končí a pěstitelé sčítají škody. Podle nich jsou výrazné, stačí totiž ukrást pár cibulí a ztráty mohou být i tisícové.

Kilo českého česneku přijde totiž na více než dvě stě korun. Zkušenosti s tím mají třeba Havránkovi. Teď už se svou úrodou chlubí na olomoucké tržnici. Svá pole u Žerůvek kvůli tomu ale museli bedlivě hlídat.

„Hlídali jsme. Manžel tam byl i v noci, přes den tam jezdíme autem. Uhlídat se to ale nedá,“ stěžovala si Věra Havránková, pěstitelka česneku.

Havránkovým tak z úrody běžně mizelo z řádku i pět metrů česneku. Stejnou praxi znají i ostatní pěstitelé. Proto svá pole nejrůzněji zabezpečují.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Podle agrárníků se není co divit. Domácí český česnek je nedostatkové zboží. V minulých letech ho totiž vytlačila levnější odrůda z Číny. Teď se ale lidé začínají na původ této rostliny ptát. 

„Teď se přichází na to, že český česnek je kvalitnější, ale není z čeho ho pěstovat. A když je něčeho málo, tak to je důvod ke krádežím,“ uvedl Miloš Porč, ředitel olomoucké Agrární komory.

Podle farmářů jsou zlodějské bandy poslední dobou i poučenější a kradou zeleninu v menším tak, aby škoda byla vždy do pěti tisíc. V případě jejich přistižení pak jde pouze o přestupek.