Morkovské chlap - triatlon nejen pro chlapy přilákal rekordní počet závodníků

Morkovice - Dvě stě metrů plavání, dvacet kilometrů na kole a pět kilometrů běhu - s takovou sportovní výzvou se museli popasovat adepti na titul Morkovské chlap. Patnáctý ročník triatlonového závodu přilákal rekordní počet účastníků.

První ročník Morkovského chlapa byl jen zábavou pro hrstku místních nadšenců. Patnácté pokračování tradičního sprinttriatlonu přivítalo už tři sta závodníků, mezi nimi nechyběl mistr světa v terénním triatlonu Jiří Klíma.

„Lidi do Morkovic láká hlavně plávání, protože to je jen dvě stě metrů, při ostatních triatlonech musí uplavat alespoň sedm set padesát metrů, což je velký rozdíl,“ měl jasno o příčině rekordního počtu účastníků favorit Jiří Klíma.

Rozhovor s Jiřím Klímou a Alešem Dedkem (zdroj: ČT24)

A právě zkušený triatlet jubilejní ročník závodu ovládl v novém traťovém rekordu padesát jedna minut a devět vteřin. Atak na další triumf tak překazil Aleši Dedkovi, který dokázal v Morkovicích zvítězit už třikrát.

„Já se letos specializuji na delší triatlony, ale Morkovice jsem nechtěl vynechat, protože mám tento závod moc rád. Nejtěžší je tady asi cyklistická část, protože vyšlapat kopec u Litenčic, to dá zabrat. Právě na kole jsem hodně ztratil a ani běh mi nevyšel podle představ,“ vysvětlil nakonec čtvrtý muž celkového pořadí Aleš Dedek.

Rozhovor s Pavlem Michem a Pavlem Žákem (zdroj: ČT24)

Že Morkovské chlap není akcí  jen pro chlapy prokázala padesátka závodnic. Dominanci ve své hlavní disciplíně dokázala nakonec v celkové vítězství zužitkovat cyklistka Lucie Javorová.

„Triatlonovou konkurenci tady nedokážu moc posoudit, protože se věnuji výhradně cyklistice. Pro mě to byl letos první triatlon a hned jsem skončila na bedně, za což jsem moc ráda,“ popsala spokojená vítězka Lucie Javorová, která celou trať zvládla zdolat za jednu hodinu, čtyři minuty a čtyřicet vteřin.

Rozhovor s vítězkou Lucií Javorovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod