AVÍZO: Cesta za pohádkou v Mníšku pod Brdy

Zámek Mníšek pod Brdy nabídne o nadcházejícím víkendu, v sobotu i neděli 27. a 28. července klasické prohlídky pro dospělé i prohlídky pro děti nazvané Cesta za pohádkou. V neděli 28. 7. se navíc v zámecké restauraci uskuteční posezení při kytaře Petra Kadlčka.

V neděli 11. srpna se koná v zámecké zahradě koncert swingové kapely Melody Gentlemen doprovázený dobovou módní přehlídkou. 16. a 17. srpna se pak chystá letní exteriérové přestavení muzikálu Postřižiny. Těšit se můžeme na Pavla Vítka, Jana Rosáka nebo Lumíra Olšovského. Předprodeje vstupenek na akce zahájeny. 

Prohlídky zámku tento víkend 

Chcete shlédnout zámecké interiéry, ale máte obavy, zda vaše malé děti prohlídku zvládnou? U nás se bát nemusíte! Pro rodiče s dětmi předškolního a mladšího školního věku máme přichystané speciální prohlídky. Spolu s průvodkyní, která svůj výklad přizpůsobuje dětskému oušku, navštívíte honosné reprezentativní místnosti, které jsou bohatě zařízené nábytkem a vybavením od baroka po 20. století. Uvidíte jídelny, salóny i salonky, knihovnu, kapli či pracovnu, nebudete o nic ochuzeni. A to ani děti. Z těch se dokonce stanou detektivové, kteří budou pátrat a hledat. A co se jim vlastně schovalo? Známé české pohádky! V každé komnatě zámku se jedna ukryla. Ale zanechala dětem nápovědy, které jim hádání pohádek usnadní. A poradí i paní průvodkyně v pohádkovém kostýmu. Kdo se vozil na jelenovi? A kdo na Juráškovi? Co říkalo kouzelné zrcadlo a kdo prohlašoval, že je „malej, ale šikovnej“?

Prohlídky pro děti s názvem Cesta za pohádkou je nutné si rezervovat na tel. 318 590 261. 

Kromě dětských prohlídek zveme samozřejmě i na prohlídky s klasickým výkladem. Na zámku jsou zpřístupněny nejen reprezentativní prostory, ale i soukromé pokoje posledních majitelů Kastů. Ti měli místnosti zařízené dobovým nábytkem, ale to neznamená, že by se bránili technickému pokroku. Měli telefony, rádia, foťáky, gramofony, fén na vlasy i automobil. Prohlídky zámku probíhají od 10,00 do 16,30 hodin. 

K relaxaci, odpočinku a příjemně strávené chvilce zve v neděli 28. července také zámecká restaurace. Od 13,00 hodin nabízí posezení na nádvoří s poslechem hudby kytaristy Petra Kadlčka, k tomu pro vás zatančí Zuzana Vávrová z Chomutova.

Koncert souboru Melody Gentlemen Lednice

Zámek Mníšek zve všechny milovníky období první republiky, kteří chtějí zapomenout na shon dnešní doby a nostalgicky zavzpomínat na doby našich babiček a prababiček, a to v neděli 11. srpna od 19.00 hodin na koncert swingové kapely prvorepublikově naladěného souboru Melody Gentlemen Lednice. Uslyšíte známé i méně známé šlágry, písně z filmů pro pamětníky a při nich se nechte unášet tóny svých oblíbených písní a příjemně se nalaďte a relaxujte. 

Dobovou atmosféru vám kromě hudby navodí také módní přehlídka. Jaké byly módní trendy na počátku minulého století a mezi dvěma světovými válkami? Nastala doba ženské emancipace, která se projevila i v dámském oblékání. Moderní byla chlapecká silueta, zkrátily se sukně i účesy, dámy začaly nosit do té doby nemyslitelné kalhoty, ke kterým pak už se samozřejmostí náležely saka a kravaty. Plisované sukně v délce pod kolena, šaty charlestonky, háčkované rukavičky, kloboučky s malou i větší krempou, kabelky, páskové boty a vlny ve vlasech. Každý už před sebou jistě vidí některou z hvězd černobílého plátna. Lídu Baarovou, Adinu Mandlovou nebo třeba Gretu Garbo. Jistě je na co se těšit!

Cena vstupenek činí 120,- Kč v předprodeji, 150,- Kč na místě. V rámci vstupného je pro návštěvníky přichystána také malá a milá expozice o historii módy na panenkách, kde uvidíte ukázky šatů a obleků i z dob mnohem starších než na módní přehlídce. Jako první vás tu přivítá dokonce sama egyptská královna Kleopatra a římští vojáci v pláštích se zdobenými přezkami. Poté již skočíte do středověku a novověku a poznáte třeba kralevice Karla IV., anglickou panovnici Alžbětu I., popravenou francouzskou královnu Marii Antoinettu, módu z doby Napoleona Bonaparta, rakouskou císařovnu Sisi i dámu s „honzíkem“. Na závěr krátké výstavy se rozloučí pankačka v černé róbě a barevným čírem místo vlasů. Expozice bude otevřena od 18.00 do 18.50 hodin.

Postřižiny na zámku v Mníšku

„Strýčku Pepine, chcete k snídani čaj, kávu, mléko, čokoládu nebo pivo?“„ “Rum!"

Tuto a spoustu dalších nezapomenutelných hlášek můžete slyšet v divadelní hře se zpěvy na motivy Bohumila Hrabala odehrávající se na přelomu  19. a 20. století v pivovaru.

Typicky letní, exteriérové představení pobaví všechny diváky v Mníšku pod Brdy v pátek a v sobotu 16. a 17. srpna od 20.00 hodin v krásném prostředí  zámecké zahrady s osvětlenou fontánou a bazénkem.

Postřižiny jsou původním muzikálem autorů Miloslava Frýdla  a Jana Martínka. Svérázný profesionálně – amatérský soubor tvoří herci zvučných jmen. Jan Rosák, Lumír Olšovský, Petr Jančařík, Pavel Vítek a ochotníci, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku Berounky. Na jevišti se kromě herců objeví i svéhlavá koza Líza, koně a přijedou osovští hasiči se starou hasičskou stříkačkou, aby zachránili podnikavou a nebojácnou Maryšku.

V rámci vstupného na muzikál je možné navštívit prohlídku expozice módy na panenkách a výstavu výtvarných prací paní Taťjany Krechové, které budou otevřeny od 19.00 – 19.45 hod. 

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy

Vydáno pod