Sochařka Soňa Zemánková získala první cenu v italském Trentinu

Nový Jičín - Mezinárodního úspěchu dosáhla novojičínská sochařka Soňa Zemánková. Na sochařském sympoziu v italském Trentinu obstála v konkurenci tří desítek umělců a získala první cenu. Přestože doménou autorky jsou reliféfy, zvítězila s dvoumetrovou sochou.

Odborná porota zadala téma Úkryt. Ten v podání Soni Zemánkové se zalíbil nejvíc. Jehlan z lipového dřeva a z větví trubače hnízdo.

„Na těch sympoziích je to hrozná fuška pro tělo, tam se člověk fakt strašně nadře. Kmen má někdy přes dva metry, pracuje se celý týden, ale hlava se krásně vyčistí,“ uvedla Soňa Zemánková.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Soňa Zemánková není na sochařských sympoziích žádným nováčkem. Těch zahraničních už má za sebou téměř desítku. Tentokrát šlo však poprvé o soutěž.

Žena, svět módy a modelek jsou pro Soňu Zemánkovou tou hlavní inspirací. Kusy prádla a oděvů z poslední doby dokazují smysl sochařky pro nadhled a ironii.

„Nebere mi to nic, spíš mi to dává radost z tvorby. Nejsem ten sochař, který od rána do večera buší někde v ateliéru. Když mě něco napadne a vím, že ta myšlenka je dobrá, tak ji pak ztvárním,“ komentovala svou tvorbu Soňa Zemánková.

Ani úspěch v Itálii nezměnil její přesvědčení, že to bylo její poslední sympozium vůbec. Tvořit bude ale dál - především sobě pro radost.