Výletní loď Santa Maria na Slezské Hartě láká turisty

Slezská Harta - Santa Maria, replika historické lodi, láká na Slezskou Hartu čím dál více návštěvníků. Na přehradu vyplula poprvé před třemi lety a odstartovala tak zájem turistů nejen z Česka. V letošní letní sezóně by přehradu a její okolí mohlo podle odhadů navštívit až třicet tisíc lidí.

Santa Maria, na ní objevil Kryštof Kolumbus Ameriku. Slezské Hartě její replika objevila turisty.

Okružní hodinová plavba je dlouhá jedenáct kilometrů, na přání turistů se ale často i mění.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Santa Mariu vyrobili řemeslníci z teakového dřeva. Na nejmladší přehradu v Česku vyplula poprvé před třemi roky. Měla do turisticky ne moc navštěvovaného mikroregionu Slezská Harta přilákat nové turisty. A to se povedlo. Každým rokem jich je víc. Letos je jich patnáct tisíc. Kapitán by proto uvítal i větší loď.

„Původně se počítalo, že se budou objíždět vesnice. Nabereme v Leskovci deset lidí, lidi na nás mávají a my nikoho nemůžeme přibrat,“ uvedl Josef Limberk, kapitán lodi Santa Maria.

Jak se bude turistický ruch kolem Slezské Harty rozvíjet dál, teď závisí hlavně na samotných obcích poblíž přehrady. Jasný plán ale chybí.

Letos nově se můžou turisté po Slezské Hartě projet i na této luxusní elektrolodi. Kam se vydají a jak dlouho na vodě stráví, si určují sami.