Větrný mlýn nad Chvalkovicemi se zase točí

Chvalkovice – Dnes poklidná malá ves na Vyškovsku, v minulosti ale měly Chvalkovice vlastní pivovar, sladovnu i zámeček. Dominantou obce je opravený větrný mlýn, který do původního stavu uvedl pravnuk posledního mlynáře. Na úpatí Litenčických vrchů dnes v Chvalkovicích žije necelých 300 obyvatel.

Když v roce 1347 majitel Chvalkovické panství prodával, poprvé tuto obec zaznamenaly kroniky. Oblast ale byla osídlena mnohem dříve. Na konci 14. století v ní vznikl gotický kostel, lázně i fara. Roku 1682 zahájil činnost pivovar a souběžně i sladovna, tyto stavby ale později zničil požár. 

Velká rána postihla rozvíjející se obec roku 1715, kdy ves kvůli morové epidemii téměř vymřela. Nešťastnou událost dodnes připomíná tři staletí starý morový sloup. Ke katastru obce patří také empírový Komorovský zámeček s parkem, který je dnes v soukromých rukou a návštěvníci ho tak mohou vidět jen zpoza plotu. 

Tři minuty z Chvalkovic (zdroj: ČT24)

Mlynář větrný mlýn zmodernizoval, pravnuk zachránil 

Na kopci nad obcí stojí starý větrný mlýn. Jeho lopatky se poprvé roztočily v roce 1873, prvním mlynářem i stavitelem byl Josef Vítek. Po něm mlynářské řemeslo převzal v roce 1920 syn Jan. I proto nesla stavba jméno Vítkův mlýn. Mlynáři ho opustili za druhé světové války, dlouhou dobu pak památka chátrala. 

Dnes je mlýn v rukou pravnuka posledního mlynáře. Díky Františku Sigmundovi a jeho synovi je dnes opravený a znovu se točí. Zručnost možná majitel podědil po svém předchůdci. Ten už v roce 1918 osadil mlýn benzínovým motorem, který později předělal na spalování koksu a pro ulehčení práce si postavil i výtah. Důmyslný systém se dostal už i na stříbrné plátno. Kromě Chvalkovic je k vidění ještě ve filmovém zpracování Máchova Máje.