Paco de Lucía zahalil centrum Olomouce do španělských rytmů

Olomouc – Centrum Olomouce ovládl fenomenální španělský kytarista a skladatel Paco de Lucía. Kulisy mu na Horním náměstí dělaly historický Sloup Nejsvětější Trojice, zapsaný v seznamu UNESCO, a Arionova kašna. Atmosféru horkého Španělska podpořily i vysoké teploty. Koncert, který byl vyvrcholením 5. ročníku festivalu Colores flamencos, si nenechalo ujít na 3 000 návštěvníků, další stovky Olomoučanů jej sledovaly za tribunou.

Pětašedesátiletý hudebník, kterému říkají král flamenka, dovezl do města i svou sedmičlennou kapelu. Paco de Lucía, vlastním jménem Francisco Sánchez Goméz, zahájil vystoupení sám instrumentální skladbou. Od druhé skladby ho doprovodili jeho spoluhráči. Postupně se přidávali s bubínky, zpěvem, foukací harmonikou a rytmickým tleskáním. Atmosféru na jevišti od čtvrté skladby rozhýbal i jeden z nejvýznamnějších flamenkových tanečníků současnosti, Farruco. Na flamenco se roztančil ve zlatočerných botách s vysokými podpatky a okamžitě si vysloužil obrovský aplaus.

Atmosféru koncertu pod širým nebem snímaly po celou dobu čtyři kamery, které unikátní hudební zážitek přenášely na obrazovku velikosti třípatrového domu.

  • Paco de Lucía v Olomouci autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Paco de Lucía v Olomouci autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

„Před pěti lety, kdy festival začínal, nás vůbec nenapadlo, že by se nám za tak krátkou dobu podařilo získat takovou hvězdu. To už nejde ani překonat,“ upřesňuje ředitel festivalu Viktor Šebesta. O Lucíu pořadatelé usilovali dva roky. Samotné přípravy koncertu zabraly více než rok. Jen dolaďování detailů smlouvy trvalo téměř dva měsíce. Pořadatelé museli podepsat pojistku na milion eur, která pokryla všechna možná rizika koncertu.

Paco de Lucía

Paco de Lucía se v České republice nepředstavil poprvé. V minulých letech několikrát vystupoval v Praze. Olomouc se stala jednou ze zastávek jeho aktuální koncertní šňůry. Do České republiky přiletěl z pařížského letiště, po hanácké metropoli ho čeká vystoupení v Itálii.

Paco de Lucía natočil řadu vynikajících desek, mimo jiné s kytaristou Larrym Coryellem nebo pianistou Chickem Coreou. Koncertní spolupráce s kytarovými velikány Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou a jejich živá alba patří podle odborníků k vrcholným instrumentálním zážitkům 21. století.