Zájem o sportovní rybaření klesá

Třinec – „Ubývá ryb v pstruhových řekách, a tím i rybářů“, upozorňují místní organizace Českého rybářského svazu v Třinci. Můžou za to podle nich predátoři - hlavně vydry. Podle ochránců přírody ale tato chráněná zvířata za úbytkem ryb nestojí. Vinu dávají naopak rybářům.

Nahodit udici a čekat. Sportovnímu rybaření se už řadu let věnuje i Gerhard Gluza. Pomalu už ale nemá co lovit. Tvrdí, že před třiceti lety chytil přes sto pstruhů, dnes je rád, když jich uloví pět.

Podle rybářů mnoho škod nadělají vydry. Setkat se s jejich stopami je možné téměř denně. Na pstruhovém potoce může jedna vydra napáchat až padesátitisícové škody. Protože jde o chráněné zvíře, stát škody nahrazuje, ale jen na sádkách a v rybnících. Ryba vypuštěná do tekoucí vody totiž podle zákona není ničí majetek.

Vydrám se v posledních letech v Česku daří, na jedné řece žijí i čtyři páry. Ochranáři ale šelmu brání. Český svaz ochránců přírody tvrdí, že rybáři neumějí hospodařit na svých revírech a vysazují takové druhy ryb, které pro danou oblast nejsou vhodné.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Český rybářský svaz se proto snaží změnit zákon, aby ryba v řece byla majetkem rybářů. Ti by tak měli nárok na náhradu škody a mohli by do řek vypouštět více ryb. A tím tak sportovní rybolov zatraktivnit a přilákat rybáře zpátky.