Šantovka dostává finální tvar

Olomouc – Nová obchodní čtvrť, která vzniká poblíž centra města Olomouce, Galerie Šantovka, dostává finální tvar. Práci v ní najde 1 500 lidí. V komplexu, ve kterém bude téměř 200 prodejních míst, už má investor 95 % plochy obsazeno. Dnes si mohli nové prostory poprvé prohlédnout novináři.

Vnější plášť je už téměř hotový a dělníci se pouští do interiéru. Denně jich na stavbě pracuje přes tisíc. Během příštích měsíců se ale jejich počet zdvojnásobí. Lávku, která spojí galerii s olomouckou tržnicí, dokončí dělníci během měsíce srpna. Oficiálně bude otevřená spolu s celým komplexem až v říjnu.

Čtyři patra komplexu nabídnou podzemní parkoviště, hypermarket, kasino nebo desítky obchodů – nejčastěji s módou. Třetí patro bude patřit zábavě a návštěvníci tam najdou také restauraci a posezení s výhledem na město. Součástí bude i multikino s premiérovým sálem o kapacitě 360 míst k sezení. 

„Z minulosti víme, že vznik nových pracovních příležitostí v nových nákupních centrech, znamenalo propouštění prodavačů v jiných obchodech. Předpokládáme, že v tomto případě bude celková bilance kladná,“ říká Jaroslav Mikšaník, analytik z Úřadu práce Olomouc.

I když novému obchodnímu centru mnozí Olomoučané vyčítali, že bude město hyzdit, podle architekta Miroslava Pospíšila naopak může centrum oživit. „Je to obchodní centrum. Je otázka jestli je tato náplň ideální či nikoliv, jestli třeba by ta lokalita nebyla vhodnější pro kulturu. Ale na druhé straně vnímám Šantovku jako přirozený rozvoj z města směrem ven,“ reaguje architekt Pospíšil.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Mnohem více se ale olomoučtí architekti bouří proti vzniku takzvané Šantovky tower. Plány investora totiž říjnovým otevřením obchodní galerie nekončí. Na 11 hektarech chce v okolí Šantovky vybudovat novou městskou čtvrť.