Žně jsou letos o několik týdnů později

Osoblaha - Až o několik týdnů později než loni začínají zemědělci sklízet úrodu na Osoblažsku. Někteří, třeba na Krnovsku, ještě vůbec nezačali. Shodují se ale, že úroda je oproti loňsku naopak kvalitnější. Trápí je ale pokles cen, které si určují obchodníci.

Miloš Ovčáček měl loni touto dobou už téměř sklizeno, letos ale ještě ani nezačal. Měřit vlhkost pšenice teď jezdí skoro každý den, kvůli nestabilnímu počasí je ale ještě stále vlhká a nezralá.

„Jestliže stojí obilí na polích, tak se to pak těžko zvládá, aby se to připravilo na další setí. Agrotechnické termíny jsou neúprosné a musí se to nějak stihnout, prodlužujeme směny, pracujeme v noci,“ říká zemědělec Miloš Ovčáček. Doufá, že se jeho kombajny na pole vydají každým dnem.

O čtyřicet kilometrů dál už se ale sklízí. S pšenicí tady začali ve čtvrtek. I tak je to o dva týdny později, než loni. Termíny žní posunula dlouhá zima a chladné jaro i ve Slezských Rudolticích, kde bývají žně díky rovinatému terénu vždy o něco dřív.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

V příštích třech týdnech si tak zemědělci přejí jediné – aby mírně zapršelo a bylo teplo. Jinak obilí nedozraje, nestihnou zasadit řepku a příští rok by zpoždění mohlo být ještě větší.