Evraz opět spouští ocelárnu a válcovnu. Lidé se vrátí do práce

Ostrava - Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě dnes více než po měsíci obnovila provoz. „V provozech ocelárny a válcovny Kvarto v předešlých dnech postupně nabíhaly technologie tak, abychom zahájení provozu stihli podle plánu,“ sdělil mluvčí Evrazu Jaromír Krišica. Ocelárna stála od 1. července kvůli slabému odbytu produktů ocelárny i válcovny. Od 22. července zaměstnanci obou provozů čerpali dovolenou.

Ocelárna stála už v dubnu a předtím na konci loňského roku. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce svou českou divizi prodat.

Odstávka se týkala přibližně 250 zaměstnanců, kteří v té době pomáhali s plánovanou údržbou zařízení ocelárny nebo pracovali v jiných provozech, někteří byli doma s 80 procenty mzdy.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu. V Ostravě zaměstnává přes 1100 lidí. Ocelárnu ve Vítkovicích koupil Evraz v roce 2005. Třetí největší hutní společnost v Česku vyrábí ocel a válcované produkty.

I když jsou ostravské provozy Evrazu na prodej, vedení společnosti odmítá, že by lidem hrozilo hromadné propouštění. „Uváděli jsme donedávna, že hromadné propouštění hrozí na Dole Paskov ve Staříči, v OKK Koksovnách a v Evrazu v Ostravě. Kromě Paskova se ale zástupci dalších dvou továren proti tomu ohradili,“ uvedla ředitelka ostravské pobočky Úřadu práce Yvona Jungová. Podle nejčernějších předpovědí by mohlo v příštích měsících přijít v Moravskoslezském kraji o práci až třináct tisíc lidí.

Vydáno pod