Ke stromu, který zranil fanoušky Zbrojovky, se nikdo nehlásí

Brno – Brněnské úřady se nemohou shodnout, který z nich je odpovědný za údržbu stromů u městského stadionu v ulici Srbská. V neděli tam část stromu zranila čtyři fanoušky na fotbalovém zápase. Podle osloveného dendrologa měl být strom už dávno pokácený. Jestli bylo možné neštěstí předejít, prověřuje i policie.

Drobné jizvy na hlavě Ondřeje Hály jsou památkou na nedělní fotbalové utkání Zbrojovky proti Spartě. Ondřej byl jedním ze čtyř lidí, které během zápasu zranila padající větev ze stromu, které lemují stadion v ulici Srbská. „Šli jsme si o poločase koupit nějaké občerstvení a čekali jsme ve frontě. K tomu stromu jsme stáli zády, takže jsem ani neviděl, jak to padá. Jenom jsem zaslechl lidi, jak řvou těsně předtím. Pak mě větev uhodila do hlavy, otočil jsem se na bratra, který ležel na zemi a držel se za hlavu,“ popsal zraněný mladík. 

Hovoří zraněný fanoušek Ondřej Hála (zdroj: ČT24)

Česká televize oslovila odborníka, aby zlomený strom prohlédl. Podle dendrologa už měl jít dávno k zemi. „Evidentně byl silně proschlý, ne-li odumřelý. V zástinu těch ostatních stromů odumřel nebo odumíral. Na první pohled je to dřevo hodně shnilé, odlupuje se borka. Tohle je torzo stromu, které bylo velmi nebezpečné a které měl majitel rozhodně nechat zavčas odstranit,“ uvedl dendrolog Petr Maděra. Ostatním stromům v okolí by podle něj stačila prořezávka.

Úřady si přehazují odpovědnost 

K odpovědnosti za zranění Ondřeje a dalších tří lidí se zatím nikdo nehlásí. Pozemek, kde strom rostl, patří podle katastru nemovitostí městu. Úředníci teď zjišťují, kdo měl jeho údržbu na starosti. Jako majitel by ho měl mít ve správě magistrát. Ten ale tvrdí, že by se o zelené plochy okolo stadionu měla starat městská část Královo Pole. „Předmětná parcela nemá charakter veřejné zeleně a není zahrnuta do seznamu parcel ve správě Odboru školství v této lokalitě. Statut města Brna ukládá povinnost městským částem zajišťovat údržbu volných neudržovaných ploch, do této kategorie sporná plocha spadá,“ vysvětlila vedoucí tiskového střediska magistrátu Soňa Haluzová.

„V průběhu roku je každý strom ve městě Brně minimálně jednou kontrolován se zaměřením na provozní bezpečnost. U problematických stromů (suché větve, dutina, dvojí vidlice stromu atd.) probíhá kontrola častěji.“

Soňa Haluzová, vedoucí tiskového střediska magistrátu

Kálovopolská radnice kontruje. „Dle aktuálních informací z informačního systému města Brna není Královo Pole správcem předmětné plochy. Tím je Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Brna, tak jako je správcem i dalších pozemků v celém sportovním areálu mezi ulicemi Vodova - Srbská,“ uvedla Olga Pelcová z královopolské radnice.

U topolů je obvyklé, že v určité fázi jejich životnosti je nutné je pokácet. Z bezpečnostních důvodů se k tomuto kroku už v nejbližších dnech chystá například znojemská radnice, jejíž stadion také lemují stromy. S topoly na Srbské se naopak zatím nebude dít nic a to i přesto, že už tuto neděli stadion hostí další prvoligový fotbalový zápas. Úřady se musí nejprve shodnout, kdo má stromy na starosti.

Podle klubu stadionu chybí střecha 

Fotbalový klub tvrdí, že pořadatelé nemohli pádu stromu, stojícího mimo stadion, zabránit. Zraněné fanoušky chce přesto aspoň symbolicky odškodnit. „Klub v pozici toho, kdo organizoval utkání, se k tomu postaví čelem. Na druhou stranu je třeba říci, že je to bohužel výpověď i o tom, v jaké situaci se momentálně fotbalový stadion v Brně nachází,“ uvedl místopředseda představenstva klubu Zdeněk Kudela a poukázal tak na to, že stadion není zastřešený. Během nedělní bouřky ho proto v půlce zápasu opustily na tři tisíce promočených fanoušků. „Ti, kteří to chtějí vydržet, se musí schovat právě pod strom, kde se bohužel stalo to neštěstí,“ dodal Kudela.

Jedna žena zůstává v nemocnici 

Strom zranil fanoušky brněnské Zbrojovky během nedělního utkání proti Spartě. Při bouřce se ulomila část topolu a spadla na lidi, čekající ve frontě na občerstvení. Zranila celkem dva dospělé a dvě děti. „Ještě štěstí že to nesejmulo víc lidí, protože tady bylo opravdu dvě stě lidí, co stáli ve frontě,“ popsala svědkyně neštěstí Veronika Blažková. 

Tři z pacientů už byli propuštěni domů, jedna žena zůstává v nemocnici. „Děti naštěstí utrpěly jen lehčí poranění. Po ambulantním ošetření byly propuštěny domů. Bohužel jedna pacientka utrpěla vážná poranění,“ potvrdila už včera mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová s tím, že stav ženy je stabilizovaný. 

S podezřením na nedbalostní trestný čin už případ začala vyšetřovat i policie.

Svědkyně nehody na stadionu (zdroj: ČT24)

Bouřka a padající stromy v regionu neohrožovaly životy poprvé. Před dvanácti lety zabil strom dva fanoušky na utkání házené v Sokolnicích. V roce 2009 po pádu stromu zemřeli dva školáci ve Zlíně. Případ skončil u soudu, který ale nakonec nikoho nepotrestal.