Vzpomínka na „filmaře od narození“ Petra Hviždě

Klub historie amatérského filmu připravil na čtvrtek v kině Art vzpomínkový večer u příležitosti nedožitých padesáti let režiséra a scénáristy Petra Hviždě, který svůj profesní život úzce spojil také s brněnským studiem České televize.

„Znám desítky režisérů dokumentárního i hraného filmu, ale nikdy jsem se nesetkal s takovou kombinací pracovitosti, pečlivosti, důslednosti, kreativity a schopnosti organizovat se skromností,“ přiznává dramaturg Karel Fuksa. Petr Hvižď začal s brněnskou televizí spolupracovat už během studií na FAMU. V průběhu osmi let zde stihl připravit deset dokumentárních projektů, které by dle jeho kolegů měly patřit do zlatého fondu české kinematografie. „Četl jsem o pár takových lidech, co zemřeli mladí – Petr Ginz, Jiří Wolker nebo Jiří Orten, o tom, že jejich organismus cítí, že musejí vydat své dílo v kratším čase a to byl i případ Petra Hviždě,“ dodává Fuksa.

Režisér Petr Hvižď

Vystudoval původně architekturu, pak externě režii na FAMU. Filmu se věnoval nejprve amatérsky a zde především hranému žánru. Již v amatérské tvorbě výrazně vyčníval a volil témata s velkou myšlenkovou hloubkou. Vždy kladl důraz na umělecké obrazové ztvárnění. V dokumentární tvorbě nebyl až tak výrazný. Jeho celovečerní film Řád byl názornou ukázkou, jakou kvalitu bychom mohli v tomto režisérovi mít. Osud však rozhodl jinak a Petr Hvižď zemřel mladý na zákeřnou nemoc. (zdroj: ČSFD)

Filmografie:
Dukla - krev a mýtus (1999)
Příběh sv.Vojtěcha (1996)
Stínoví vojáci (1996)
Řád (1994)
Možnosti hrdinů (1994)
Příběhy vyprávěné větru (1992)

Předseda Klubu historie amatérského filmu Josef Strubl upozorňuje hlavně na fakt, že Petr Hvižď byl příkladem „filmaře od narození“. Čtvrteční akce se proto nezaměřuje na jeho snímky z dob studií režie nebo práce profesionála v ČT, ale na jeho úplné začátky. Za pomoci režisérovy rodiny se podařilo najít i velmi rané pokusy, které se spolužáky tvořil od sedmé třídy základní školy. „Na některé filmy si už účastníci vzpomínali jen velmi matně a budou i pro ně překvapením. Některé zůstaly nedokončené, ale i tyto materiály svědčí o velkém úsilí a filmařském nadšení,“ popisuje úlovky Josef Strubl.

  • Petr Hvižď jako amatérský filmař autor: Helena Žáčková, zdroj: ČT Brno
  • Balada o jablku a tůni zdroj: ČT Brno

Projekce začne v malém sálu kina Art ve čtvrtek od 18:00, promítat se budou vybrané kusy dle přání přítomných, čas konce je tedy otevřený. U příležitosti nedožitých padesátin připravil Klub historie amatérského filmu s přispěním města Brna také souborné 2DVD s názvem „Petr Hvižď - amatérské začátky profesionálního tvůrce“ s dostupnými amatérskými filmy režiséra, které ve volném čase zpracovali filmoví nadšenci: „Já jsem například rekonstruoval animovaný film Balada o jablku a tůni, který jsme našli jen jako němý originál a zvuk byl k dispozici na kazetě U-matic s vadným obrazem. Dát tyto dva nesynchronní zdroje bez újmy na kvalitě dohromady, se ukázalo i s dnešními technickými možnostmi obtížnější, než jsem předpokládal,“ prozrazuje Josef Strubl, který dal ve spolupráci s Milošem Henkrichem dohromady i informační brožuru s unikátními dobovými ohlasy na snímky. DVD s brožurou bude na akci k dispozici.

Ukázka z dokumentu Dukla - krev a mýtus (zdroj: ČT24)
Vydáno pod