Ostravu-Jih čeká dopravní přestavba za 110 milionů

Ostrava - Ostravský magistrát nechá propojit ulice Plzeňská a Pavlovova v městském obvodu Ostrava-Jih. Stavba za téměř 110 milionů korun začne o víkendu. Má ulehčit dopravě v této části města. Práce potrvají do léta příštího roku.

„Přestavbou se zprůjezdní nyní slepá ulice Pavlovova, která tak bude dostupnější, zklidní se rovněž doprava v ulicích Výškovická a Čujkovová v Ostravě-Zábřehu,“ vysvětlila mluvčí radnice Andrea Vojkovská. Stavba si mimo jiné vyžádá mimoúrovňovou křižovatku. Dosavadní přechody pro chodce nahradí bezbariérový podchod.

Stavbaři také vybudují cyklostezku, která propojí ulice Rodinnou a Kapitána Vajdy. „Náklady dosáhnou 110 milionů korun. Pětaosmdesát procent získáme formou dotace z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Termín dokončení je plánován na srpen 2014,“ uvedla mluvčí.

Práce začnou tento víkend a ovlivní chod ostravské městské hromadné dopravy. 9. srpna přestanou jezdit tramvaje mezi mostem Mládeže a křižovatkou před úřadem obvodu Ostrava-Jih. Důvodem výluky bude převedení tramvajové dopravy na jednu kolej. Po ní začnou spoje jezdit až 20. srpna. Do té doby tam budou jezdit jen autobusy. Opatření umožní vybudovat podchod pro chodce.

„Z tohoto důvodu dojde k odklonu tramvajových linek číslo 12, 17, 18. Cestující budou moci v úseku Sport Aréna a úřad městského obvodu využít náhradní autobusovou dopravu,“ řekla Vojkovská. Stavba si vyžádá i další dopravní omezení. Dotkne se i automobilové dopravy.