V Bzenci není možné venčit lvy nebo krokodýly. Zakazuje to vyhláška

Bzenec – Zastupitelstvo města Bzenec odsouhlasilo vyhlášku, která v obci zakazuje venčení některých šelem a plazů. Impulzem pro zastupitele byla stížnost lidí, kteří potkali ve městě lva. Lvice v Bzenci skutečně žije, rodina Burských ji má už dlouho. Lvice Mia se tak od konce července do ulic nebo na náměstí už nepodívá.

Lvici Miu už na procházkách po Bzenci zřejmě nepotkáte. Dřív to přitom bylo docela běžné. Šelmu chová tamní rodina Burských. „Vychovávali jsme ji pro cirkus. Mia je z trojčat, jim se nedařily odchovy, tak nás poprosili, ať to zkusíme,“ vysvětlila majitelka lvice Lenka Burská, která už odchovala několik šelem. 

Odchov se povedl, dopadl ale jinak, než všichni předpokládali. „Její fixace na mě je až nezdravá. Rozhodla se, že raději umře, než by zůstala tam, kde byla,“ řekla Burská. Lidé od cirkusu museli nakonec kolabující lvici nechat nastálo u Lenky Burské, zvíře bez ní hynulo steskem. 

NO COMMENT: Lvice jako domácí mazlíček (zdroj: ČT24)

Od té doby bydlí dnes už dospělá Mia s rodinou v domku v moravském Bzenci. Občas ji rodina brávala na procházku po okolí. To teď ale skončí. Bzenecké zastupitelstvo schválilo 8. července vyhlášku, která zakazuje pohyb zvířat vyžadujících zvláštní péči. Tato zvířata definuje samostatná celostátně platná vyhláška. V ulicích je zakázáno venčit všechny šelmy s výjimkou domestikovaných druhů, jako jsou psi, kočky a fretky. Vyhláška se ale týká i všech druhů plazů a krokodýlů. 

„Vyhláška je pro nás velkým překvapením, protože jsme se s panem starostou domluvili, že my nebudeme chodit po Bzenci a oni nebudou vydávat vyhlášku. Lidé byli z Mii nervózní, což chápu, ale žádný problém s ní nebyl. Když teď chceme jít ven, tak ji naložíme do auta a odjedeme úplně mimo Bzenec,“ vyjádřila své překvapení majitelka. 

Radnice si ale stojí za svým. „Bylo nutné situaci řešit, protože lvice už je dorostlá, má víc než rok,“ uvedl tajemník bzenecké radnice Roman Ostrézí. Aby zastupitelé vůbec věděli, jak tak specifickou vyhlášku vytvořit, konzultovali problém i s pracovníky ministerstva vnitra. „Nakonec je vyhláška docela jednoduchá, jen jednostránková. Odkazuje se tam na jinou vyhlášku, která cituje jednotlivé druhy zvířat. My upravujeme pouze zákaz pohybu,“ doplnil Ostrézí. 

Podle majitelky lvice bez procházek nezahyne, byla ale zvyklá chodit ven mezi lidi. „Čím je starší, tím je línější. Co jí hlavně chybí, jsou lidé, je zvyklá kontakt. Stačí, když si někde lehne a bude se dívat,“ uzavřela Burská, která nově musí venčit svého exotického mazlíčka mimo katastr obce.

  • Lvice už je moc odrostlá, tvrdí radnice zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4929/492818.jpg
  • Mia má velký kotec, může ale i do domu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4929/492823.jpg
  • Miu má rodina Burských od kotěte zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4929/492820.jpg
  • Lvice je zvyklá bydlet v rodinném domku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4929/492821.jpg