Obce na Osoblažsku chtějí stavět větrné elektrárny

Osoblažsko - Těsně za českými hranicemi, v polské obci Lubrza, by měla vyrůst větrná farma. Poláci spolu s českou stranou v čele s ministerstvem životního prostředí teď jednají, za jakých podmínek by mohla větrná elektrárna vzniknout. Pokud se nakonec projekt podaří, mohlo by to znamenat zelenou i pro české příhraniční obce na Osoblažsku, které na svém území podobné elektrárny chtějí. Blokuje je ale krnovský odbor životního prostředí.

Nová pracovní místa, opravené silnice a hlavně peníze do obecní kasy. To jsou hlavní argumenty, proč chtějí mít starostové příhraničních obcí Slezské Pavlovice, Hlinka a Dívčí hrad na svém území větrné elektrárny. Všechno teď záleží hlavně na schválení projektu v sousedním Polsku.

„Pořád si myslím, že je to něco, co té oblasti jenom pomůže, protože za výstavu větrných elektráren jsou finance a ty zpětně potečou do regionu, vytvoří se nová pracovní místa, společné projekty,“ uvedl Marcel Chovančák, starosta Hlinky.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Proti věžím ale ostře vystupuje odbor životního prostředí krnovského magistrátu.

Zhruba tři kilometry od místa, kde by větrná farma měla stát, je Velký Pavlovický rybník, který je přírodní památkou. V jeho blízkosti se vyskytuje hned několik vzácných druhů ptáků.

„Z našeho monitorování víme, že se tam vyskytuje orel mořský a čáp černý,“ uvedl Tomáš Salvet z odboru životního prostředí, MěÚ Krnov.

V Polsku by mělo vyrůst celkem dvacet devět větrníků. Ty nejbližší budou od české hranice jen šest set metrů. Podle krnovského magistrátu to bude velký zásah do krajinného rázu, a to se jim taky nelíbí. Starostové obcí v tom ale žádný problém nevidí.

Krnovští úředníci spolu s českým ministerstvem životního prostředí tak teď budou navrhovat, za jakých podmínek by na polskou větrnou elektrárnu přistoupili.

„Budeme navrhovat buďto odstranění některých staveb nebo snížení výšky, protože to by mohlo mít významný vliv na krajinný ráz,“ informoval Tomáš Salvet.

V následujících týdnech tak bude česká strana připomínkovat polský projekt. Pak už by mělo padnout konečné rozhodnutí o výstavbě. Bude-li kladné, dočkají se zřejmě větrníků i obce na české straně. Každopádně polské věže budou z obcí na Osoblažsku stejně viditelné, jako kdyby stály na jejich území.