Strany se připravují na možné předčasné volby

Moravskoslezský kraj - Po včerejšku, kdy poslanci nevyslovili důvěru vládě Jiřího Rusnoka, to vypadá, že už na podzim budou předčasné volby. Ke snaze o rozpuštění Poslanecké sněmovny se připojila i TOP 09 a společně s KSČM, ČSSD a Věcmi veřejnými by tak mohli dát dohromady potřebných sto dvacet poslanců. Moravskoslezské krajské organizace politických stran hlásí: Budou-li, na předčasné volby jsme připraveni.

Ačkoliv pořádně horko na politické scéně je hlavně v Praze, politici v regionu si opalování a letních radovánek neužívají. Poté co včera vládu Jiřího Rusnoka podpořilo jen devadesát tři poslanců a proklamovaná sto jedničková většina bývalé koalice se rozpadla, musí rychle v regionech sestavovat kandidátky na možné podzimní volby. Třeba komunisté už mají o svých kandidátech jasno.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Krajská konference zasedala před čtrnácti dny. Lídrem naši kandidátní listiny bude doktor Miroslav Opálka,“ uvedl Karel Kuboš, předseda krajského výboru KSČM.

Sociální demokraté se na volby připravují už od chvíle, kdy odstoupila Nečasova vláda. Krajský sjezd, který schválí kandidátku, by mohli svolat už do měsíce od vyhlášení voleb.

Lídrem ODS by podle Hospodářských novin mohl být bývalý hejtman Evžen Tošenovský. Strana se na volby ode dneška také urychleně chystá, i když se její poslanci zatím nedohodli, zda je podpoří.

„Příští týden svolám regionální radu a tam si vyříkáme, jak budeme postupovat,“ uvedl Zbyněk Stanjura, předseda Regionální rady ODS.

TOP 09 na dotazy České televize nereagovala a Věci veřejné zatím moc podrobností uvést nechtěly.

Strany mají připravené i peníze na kampaň a shodují se, že příliš utrácet nechtějí. Ubude tak podle nich i obřích billboardů.

Pokud se poslanci rozhodnout příští týden Sněmovnu rozpustit, měl by vyhlásit prezident Miloš Zeman volby do šedesáti dní. Voliči by tak mohli jít k urnám v polovině října. 

Vydáno pod