Holštejn nabízí život v podhradí

Holštejn – Malá ves v Moravském krasu vznikla jako několik dvorů a domků pod středověkým hradem. Ve své době k němu náležely stovky vesnic nebo město Pohořelice. Z hradu zbyla jen ruina, v obci pod ním, které dal jméno, dnes žije 150 obyvatel.

Hrad Holštejn vybudoval kolem roku 1270 Hartman z Jedovnic. „Byl to hrad panský. Po pánech z Holštejna se zachovalo vcelku dost zajímavého – třeba i to, že na tak malý hrad k němu patřilo 268 vesnic, 13 hradů, město Pohořelice, které měli v zástavě a panský dům v Brně,“ řekl jeden z místních Marek Bejček. 

První zmínka o osadě, ještě bez uvedení jména, je z roku 1349 - mezi Čeňkem z Lipé a Vokem I. z Holštejna se ale mluví pouze o dvorečcích pod hradem. Teprve v roce 1437 je v zemských deskách zmínka o městečku pod hradem. Roku 1550 ale obec zpustla. Místu, kde se středověká ves rozprostírala, holštejnští dodnes říkají „Na městečku“. 

Samotný hrad přežil divoké období loupežení a bojů během moravských markraběcích válek i tažení husitských a katolických vojsk. Od 16. století ale pustl, stejně jako obec pod ním. Jedna z mála staveb, která zánik prvního Holštejna přežila, byl mlýn. V 17. století vznikl další mlýn a s ním přišli i noví osadníci. Obci se začalo opět dařit, což se ale nedá říct o hradu. 

Marek Bejček se s dalšími lidmi pod křídly sdružení Fénix snaží zachránit, co ze středověké památky zbylo. „Naše občanské sdružení se snaží zakonzervovat alespoň zbytky stávajícího zdiva. Dnes je v podstatě nemyslitelné postavit hrad znovu v podobě, v jaké se zachoval, ale alespoň zachovat střípky historie pro budoucí pokolení,“ svěřil se Bejček. 

Co přežilo do dnešních dní, je prastará hladomorna. Nejde totiž o hradní sklepení, ale o jeskyni, která se nachází pod vysokou skálou, na níž zřícenina stojí. Její impozantní, sedmnáct metrů vysoký a přes třicet metrů široký dóm v dobách fungování hradu sloužil jako vězení. Dnes jej, už dobrovolně, obývají vzácní netopýři.

Tři minuty z Holštejna (zdroj: ČT24)