Překupníci se zodpovídají z obecného ohrožení. Kauza metyl začíná v Ostravě

Ostrava – Před ostravským krajským soudem stanou příští týden dva překupníci alkoholu z Karvinska, kteří jsou obžalovaní z obecného ohrožení. Je to vůbec první velký veřejný proces v metanolové kauze. Podle obžaloby zavinili Petr Hlava a Marek Ženíšek smrt jednoho člověka a slepotu a jiné doživotní následky dalších lidí.

Podle obžaloby muži prodávali jedovatý alkohol v době, kdy už na něj lidé kolem umírali. Hlava je podezřelý, že si pořídil sedmdesát sedm litrových lahví nekolkovaného alkoholu s etiketou Helsinky Group, které obsahovaly až padesát procent životu nebezpečného metanolu.

„Takové množství lihovin s tak vysokým obsahem metanolu mohlo usmrtit více než tři sta lidí,“ zdůraznil žalobce. Hlava pak loni v září všech sedmdesát sedm litrů prodal druhému obžalovanému - Marku Ženíškovi. A ten dne 30. října u zahradní chatky v Doubravě dal padesát z těchto lahví svému známému. Obdarovaný muž začal ještě týž den se svými kamarády lihoviny popíjet. Jeden z nich následkem toho zemřel. Další utrpěli závažné zdravotní problémy.

Metanolem otrávený alkohol se začal šířit po republice loni v září, první oběti byly právě v Moravskoslezském kraji. Postupně zemřelo čtyřicet lidí. Dalších téměř osmdesát mělo zdravotní problémy, řada z nich s doživotními následky. Soudní proces začne 13. srpna.

Potrestáno už bylo několik lidí. Dosud ale soudy rozhodovaly v méně závažných případech. Mluvčí ostravského soudu Lucie Böhmová potvrdila, že šlo o neveřejná jednání. Soud například uložil podmínky a peněžité tresty jednomu z menších distributorů a hospodskému ze Zlínska.

Krajský soud v Ostravě
Zdroj: ČT24

Distributor koupil tři sta litrů nelegálního alkoholu od muže, který je stíhán v hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy, a prodal jej se ziskem hospodskému. A ten, když metanol začal zabíjet, lihoviny sám zlikvidoval. Podle soudce alkohol pravděpodobně byl kontaminován metanolem. Nebylo však zjištěno, že by jej od hostinského někdo koupil.

Soud muži uložil za porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží osm měsíců podmíněně s odkladem na jeden a půl roku a peněžitý trest třicet tisíc korun. Dodavatel lihovin vyvázl s podmínkou na deset měsíců. Oba se přiznali.