Slovácko ani Zbrojovka bodovat nedokázaly

Příbram, Uherské Hradiště - Ani jeden z regionálních fotbalových týmů nedokázal v sobotních zápasech Gambrinus ligy zvítězit. Zbrojovka Brno ztratila vedení v Příbrami a Slovácko nezvládlo na domácím hřišti vstřelit gól Mladé Boleslavi.

Švancara nehrál, Příbram přesto jeho bývalý klub porazila

Domácí se museli obejít bez své největší letní posily, protože útočník Švancara přišel na hostování do Příbrami právě z Brna a dohoda klubů mu znemožňovala nastoupit ve vzájemném utkání. Trenér Straka místo něj postavil do útoku Krbečka, který však vydržel na hřišti jen 28 minut, po nichž odstoupil kvůli zranění.

Krbeček se do té doby stihl podílet na největších příbramských příležitostech prvního poločasu. V deváté minutě po jeho přihrávce zblízka střílel Tarczal, ale Hladký míč vyrazil a zakončení Danoského o tři minuty později šlo mimo. Hosté výrazněji ohrozili příbramskou branku jen jednou zásluhou Paška, jehož střela volejem z hranice pokutového území šla do tyče.

Nevýraznou pasáž hry z druhé části úvodního poločasu uťala přestávka a krátce po začátku druhé půle mohl otevřít skóre Abraham, jehož hlavičku s obtížemi vytěsnil Hladký. Domácí měli nadále územní převahu, kterou však nedokázali využít, zatímco Brno z minima vytěžilo maximum. V 72. minutě se k míči dostal na levé straně pokutového území Traoré a po kličce Tarczalovi upadl. Rozhodčí odpískal penaltu, kterou Zavadil bezpečně proměnil střelou k pravé tyči.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Domácí vrhli všechny síly do útoku a penaltový hříšník Tarczal v 79. minutě odčinil svůj faul. Na hranici šestnáctky se s míčem otočil kolem bránícího hráče a přízemní střelou k tyči vyrovnal na 1:1. Nažhavená Příbram pokračovala v tlaku a za pět minut dokonala obrat. Střídající Pilík zakroutil přímý kop přibližně z 25 metrů přesně do levého horního rohu a zařídil tím první příbramskou výhru v sezoně.

„To byl gól, kvůli kterým lidé na fotbal chodí. Nás stálo body, že jsme nepodali takový výkon, který dokážeme odvést. My jsme útočili hlavně levou stranou přes Traorého, na kterého byla i penalta. Od té chvíle hra chytila tempo nahoru-dolů a Příbram za každou cenu chtěla otočit skóre, což se jí nakonec povedlo,“ hodnotil zápas brněnský kouč Ludovít Grmela.

„Tři body jsou pro nás nesmírně důležité. Jsem rád, že jsme je vydřeli proti Brnu, před nímž jsem po jejich výkonu proti Spartě smeknul klobouk,“ prohlásil trenér Příbrami František Straka. „Ve druhém poločase to bylo o tom, kdo udělá chybu jako první. Bylo to u nás, což mě hodně mrzí, protože se to dělo i v minulých zápasech. Jsem rád, že Tarczal, který tu chybu udělal, dokázal zahájit zvrat,“ dodal.

1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 2:1 (0:0)

Branky: 79. Tarczal, 84. Pilík - 73. Zavadil z pen. Rozhodčí: Ochotnický - Filípek, Vlasjuk. ŽK: Hájovský, Mareš, Abraham - Kroupa, Kaščák, Husár.

Příbram: Hruška - Jugas, Mišůn, Hájovský, Divíšek - Mareš (59. Stratil), Abraham (76. T. Pilík), Mašán, Tarczal, Danoski - Krbeček (28. Řezníček). Trenér: Straka.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek (60. Frejlach), Kaščák, Zavadil, Traoré - Markovič (67. Škoda), Kroupa. Trenér: Grmela.

Slovácko Boleslavi dovolilo zlomit venkovní prokletí

Snaha o útočnější pojetí hry vydržela Slovácku necelou čtvrthodinu. V sestavě domácích se už objevila olomoucká posila Petr, na hrotu útoku zůstal Ondřejka. Právě on se dostal ve dvanácté minutě po sólovém úniku do vážnější střelecké příležitosti, kterou ale prováhal. Boleslav nadále spoléhala na rychlé protiútoky. Po jednom z nich pomohla chyba domácích zadáků Chramostovi k sólovému útoku, který zakončil střelou do tyče.

Slovácko ještě jednou zahrozilo ze standardní situace, Trousilova střela hlavou ale minula cíl. Postupně boleslavští fotbalisté převzali iniciativu, která jim vynesla ve 20. minutě vedoucí branku. Po rohovém kopu se míč odrazil ke Ščukovi, jenž tvrdou střelou překonal brankáře Melichárka.

„Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme tlak. Bohužel jsme šance neproměnili. Ve druhém poločase jsme vypadli ze hry a už jsme si nic kloudného nepřipravili,“ hodnotil zápas nový hráč Slovácka Jakub Petr. Před utkáním s týmem absolvoval jen dva tréninky a přiznal, že mu ke konci chyběly síly.

Po inkasovaném gólu se sice Slovácko pokoušelo otevřít hru, snaha ale končila na pozorně bránících zadácích soupeře. Rychlonohý Chramosta zahrozil ještě jednou před koncem poločasu, jeho šanci na zvýšení náskoku zmařil včasným vyběhnutím brankář Melichárek. Po změně stran výrazně poklesla herní kvalita na obou stranách. Z boleslavského projevu byla patrná snaha udržet výsledek. Trenér Habanec se pokusil oživit výkon Slovácka střídáními.

Po nich se sice projev domácích útočně zlepšil, ovšem myšlenky na vyrovnání vzal domácím fotbalistům v 72. minutě obránce Kysela, k němuž se dostal po rohovém kopu odražený míč, a tvrdou střelou z pětadvaceti metrů přidal druhou branku. Po ní se už Slovácko nezmohlo na vážnější odpor.

„Napálil jsem míč směrem na branku. Naštěstí střela zapadla přímo pod břevno. Druhý poločas jsme hráli zataženěji. Ale soupeře jsme do žádné šance nepustili, dostal se maximálně před trestné území,“ popsal úspěšnou střelu i boleslavskou taktiku střelec druhého gólu Kysela.

1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 0:2 (0:1)

Branky: 20. Ščuk, 72. Kysela. Rozhodčí: Orel - Wilczek, Pilný. ŽK: Košút, Daníček - Ščuk, Kúdela, Jarolím. Diváci: 4359.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Kubáň - Volešák (65. Haša), Daníček, Petr (67. Rada), Valenta, Martan (46. Kerbr) - Ondřejka. Trenér: Habanec.

Ml. Boleslav: Miller - Kysela, Kúdela, Johana, Fabián - Ščuk, Jarolím - Zahustel, Chramosta (90. Jeslínek), Štajner (78. Bořil) - Nešpor (87. Štípek). Trenér: Minář.