Bruntál obnoví svou zásadní kulturní památku

Ostrava – Bruntálská radnice se po letech rozhodování a debat pustila do záchrany jedné z největších kulturních památek ve městě, tzv. Petrina. V tomto bývalém klášteru z roku 1926 dnes sídlí škola, té ale citelně ubývají žáci. Proto by se z energeticky nákladné budovy, která se sama neuživí, mělo po rekonstrukci stát centrum vzdělání a volného času.

Úkol, který vzal architektům dva a půl roku života byl jasný – vdechnout chátrající památce život a starým zdem moderní háv. "Ta budova má celkem 8 400 m2. Je to obrovský objekt, který se stavěl velmi obtížně a i peníze na jeho obnovu se získávaly velmi těžko,“ vysvětluje nad plány kláštera situaci spoluautor projektu Radim Lýsek. 

Odborníci teď musí dát cennou památku dohromady. Nejvíce práce jim dalo řešení nové knihovny, která vznikne v prostorách bývalé kotelny. „Po rekonstrukci zůstane v objektu základní škola, ale přibude středisko volného času, městská knihovna a pobočka mateřské školky,“ odhaluje některé detaily projektu mluvčí města Bruntál Jiří Ondrášek. 

Na původní stavbě je patnáct až dvacet procent dodělávek. Na socialistické dveře nebo na teracové pláty ze 70. let už ale nebude v novém projektu místo. Zato ale přibude více světla, bezbariérový přístup a dokonce výtah. Také se vymění okna a spraví fasáda. „Sloh té památky bych označila jako eklektický a historizující. Takto se v té době už nestavělo nikde v Evropě. Právě z tohoto hlediska je to velmi zajímavá stavba,“ připomíná historička umění z Muzea Bruntál Libka Mezerová. 

Před devadesáti lety se za těmito okny učili a žili němečtí studenti semináře, za 2. světové války tu sídlil wehrmacht, po válce zase národní výbor a od padesátých let se tu učilo. „Je určitě důležité, aby byla budova opravená. Výsledkem opravy by měla být určitá rehabilitace objektu a zabráněno jeho slohové degradaci,“ uzavírá Libka Mezerová. 

Dvoupatrová knihovna na Petrině by mohla podle projektantů vypadat podobně jako ta v Horním Benešově, pod kterou jsou také podepsáni. Jestli tak památka neztratí svého ducha, bude jasné v srpnu 2014.

Bruntál opraví významnou památku (zdroj: ČT24)