Žně pomalu končí. Úroda obilí je lepší než vloni

Jižní Morava, Zlínsko - Zemědělci se blíží k závěru žní. Na jižní Moravě mají sklizeno přes 86 procent obilí, téměř hotovo mají i na Zlínsku. Vrcholí i sklizeň řepky. Podle agrárníků je letošní úroda velmi dobrá, ceny některých komodit na plodinové burze už díky tomu klesají. Běžný zákazník ale změnu zřejmě nepocítí, na cenu pečiva mají větší vliv celosvětové ceny obilí.

Podle ředitele Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromíra Musila jsou nejdál zemědělci na Břeclavsku, kteří už mají hotovo. Práce pokračují například na Brněnsku a Vyškovsku. „Jedná se zejména o vyšší polohy, kde je ještě co sklízet,“ uvedl Musil. 

Řepky se letos urodilo o 1,3 tuny na hektar víc, než loni, což je oproti roku 2012 nárůst téměř o polovinu. Ječmene ozimého se na jeden hektar urodil oproti loňsku dvojnásobek. I výnos ozimé pšenice je na jihu Moravy jeden z nejvyšších v republice. Letní sucho naopak neprospělo jarním obilovinám, jejichž výnosy jsou kvůli nedostatku vláhy nižší. Pod průměrem se drží také sklizeň ovsa.

V Jihomoravském kraji bylo letos obilím oseto 157 tisíc hektarů. Na Zlínsku zaseli zemědělci obilí na 46 tisíc hektarů polí, dalších 16 hektarů zabrala řepka.

Velmi solidní sklizeň většiny plodin, jejíž některá čísla se blíží i výbornému roku 2011, už ovlivňuje ceny obilovin na Plodinové burze Brno - od konce června soustavně klesají. Že je letošní obilí kvalitní dokazuje například fakt, že v Hustopečích mají v sýpkách převážně obilí pro potravinářské účely. Mlýny zatím ještě melou loňské obilí, to letošní začnou nakupovat až po žních, zřejmě na konci srpna.

Zatímco obilí a řepka už jsou sklizené, na polích ještě stále roste mák, kukuřice nebo slunečnice, které sklizeň teprve čeká. U kukuřice bude letos asi úroda o něco horší. Většinu vody totiž klasy nabírají v červenci, letos ale kvůli extrémnímu suchu zasychaly.

  • Jihomoravští zemědělci se blíží k závěru žní zdroj: ČTK
  • Nejvíc polí je oseto ozimou pšenicí zdroj: ČTK

Hotovo je i na Zlínsku 

Žně ve Zlínském kraji by měly být hotové do konce týdne. Sklizeno je 94 procent ploch ozimé pšenice, na jejímž pěstování se také podepsaly letošní extrémy počasí. „Zemědělci očekávali větší výnos, ale vlivem velkých veder zaschlo zrno, a tím se výnos snížil,“ uvedl předseda kroměřížské okresní agrární komory Jan Hašek. 

Výnos u ozimé pšenice je podle Haška i tak podstatně vyšší než v roce 2012. „Kvůli výraznému poškození mrazy, byla loni velká neúroda,“ potvrdil Hašek. 

Žně ve Zlínském kraji letos začaly až ve druhé polovině července, oproti dřívějším letům zhruba o deset dnů později. Příčinou byla dlouhá zima a následné chladné a deštivé počasí. 

Na západě republiky teprve začínají

V celé republice je nyní sklizena asi polovina plochy obilovin. Celkem je sklizeno 673 tisíc hektarů obilovin s průměrným výnosem 5,45 tuny. Zatímco na Moravě už žně spějí ke konci, v Karlovarském kraji je zatím sklizeno jen 14,9 procenta ploch obilovin.