Právo nemusí být vždy na straně úřadů, říkají tvůrci pořadu Ochránce

Dostat se do křížku s úřady není žádná legrace. Svědčí o tom mnohé případy lidí, kteří o pomoc požádali veřejného ochránce práv. Příběhům z ombudsmanovy kanceláře se věnuje pořad Ochránce, jehož třetí řadu připravuje Redakce zpravodajství brněnského studia České televize.

„Obdivuji ty, kdo jdou do natáčení i přesto, že sami tím už nic nezískají. Chtějí poradit dalším lidem, přestože sami už toho mají plné zuby,“ řekl jeden z dvojice režisérů Ochránce Petr Kotrla. „Pořad je v tomto smyslu poradnou. Je to dobře, protože jak často vidíme, úřady si s lidmi opravdu dělají co chtějí,“ dodal.

„Je důležité, aby se lidé dozvěděli, že právo nemusí být vždy na straně úřadů a posudkových komisí. Je potřeba se bránit,“ zdůraznil druhý režisér Zdeněk Skokan.

Problematika komunikace s úřady, stopáž zahrnující vždy tři příběhy i moderátoři Michal Fila a Petr Malý, se kterými se diváci setkávali v předchozích dvou řadách Ochránce, to všechno zůstává také letos. Přesto tvůrci naznačili několik změn.

Nová řada nabídne rozmanitější příběhy

Každý díl Ochránce byl doposud poskládaný z případů, které spolu tematicky souvisely. To v nové řadě neplatí. „Přišlo nám, že už jsme vyčerpali velkou část témat z ombudsmanovy agendy. Třeba o sociálních dávkách by se dal točit skoro každý díl, ale říkali jsme si, že po dvou letech by to chtělo nějak obměnit. Díly teď budou rozmanitější,“ uvedl režisér Kotrla.

Tvůrci tak dali příležitost i záležitostem, na které by se v rámci původního schématu zřejmě nedostalo. „Například jsme natáčeli s pánem, který vlastní malou vodní elektrárnu, ale zjistilo se, že jeho vodoprávní oprávnění pochází z roku 1870 a dokumenty se navíc někde ztratily. Něco takového se do agendy ombudsmana dostane jen jednou za čas, nebylo by možné na tom postavit celý díl, ale určitě to pro diváky může být zajímavé,“ věří Petr Kotrla.

Další z viditelných změn je nahrazení Jitky Seitlové, která letos ve funkci zástupkyně ombudsmana skončila, Stanislavem Křečkem. „Jitka Seitlová se přesto ještě několikrát v první části řady objeví,“ podotkl Kotrla. Také samotného ombudsmana Pavla Varvařovského diváci v nové řadě uvidí méně často. V komentování ho nahradí právníci kanceláře, kteří se věnují konkrétním případům, a tudíž se v nich velmi dobře orientují.

„Ombudsmanovi jsme tím dost ulehčili. Lidé si často neuvědomují, jak obrovské množství případů dostává, nebylo by v jeho silách znát dopodrobna všechny. Před každým natáčením si musel všechno dobře nastudovat. I teď se sice bude objevovat v každém dílu, ale spíš s nějakým obecnějším shrnutím,“ vysvětlil Petr Kotrla, podle kterého se jedná o pozitivní změnu. „Povídání právníků, kteří se s danými lidmi znají osobně, je více zasvěcené, jde víc do hloubky,“ míní.

Natáčení pořadu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Režiséři o zajímavých případech z natáčení třetí řady Ochránce

„Asi nejsilnější případy jsou ty, ve kterých se jedná o zdraví lidí. V této sérii jsme třeba měli případ, kdy mladý muž, zhruba v mém věku, už deset let bojuje s roztroušenou sklerózou, kterou ještě provází hluboké deprese. Jednou za čas podstupuje kontrolní prohlídku, která má prověřit, zda má stále nárok na invalidní důchod. Tuto prohlídku ale neprovádí ošetřující lékař, ale někdo úplně cizí, kdo se často ani pořádně neseznámí se zdravotním stavem žadatele. Došlo tak k tomu, že posudková lékařská komise zbavila Davida nároku na jakýkoliv invalidní důchod. Všechno nakonec dobře dopadlo, ale celé se to táhlo rok. A ten rok prožíval psychicky nestabilní David jen velmi těžko. Zdravý člověk by to možná vzal sportovně, v duši citlivého Davida ale toto bezpráví a následná opravná procedura zanechala hluboké stopy.“ - Zdeněk Skokan, režisér

„Hned v prvním dílu se objevuje případ rodiny žijící kousek od Pardubic, která si koupila starý dům na malé vesnici na klidné dožití. Kolem domu ale vede cesta, která jim dělala takové problémy, že se teď po deseti letech dům snaží prodat a navíc jsou rozhádaní s celou vesnicí. Nechtěli totiž, aby lidé po cestě jezdili, protože když tam pršelo nebo sněžilo, tak jim všechno to bláto stříkalo přímo na dům a měli obrovský problém s vlhkostí. Cestu v podstatě nikdo nepotřeboval používat, obyvatelé jí ale byli zvyklí jezdit, i když měli jinde krásnou asfaltku, jen to pro ně znamenalo zajížďku asi deset metrů. Pak jim tam lidi začali jezdit i naschvál. Na to, jak majitelé domu byli za roky tahanic úplně zdecimovaní, to bylo velmi příjemné natáčení.“ - Petr Kotrla, režisér

Nová řada bude mít 16 dílů. Česká televize je bude vysílat každý týden v neděli před polednem na kanálu ČT2.

Vydáno pod