Vrchol Velkého Javorníku má svou rozhlednu

Frenštát pod Radhoštěm - Turisté v Beskydech se mohou těšit z nové atrakce. Na vrcholu Velkého Javorníku nad Frenštátem pod Radhoštěm vyrostla dřevěná rozhledna, ze které je vidět třeba až na Jeseníky. Ve stylu valašské architektury ji postavily Lesy České republiky.

Otevření rozhledny na Velkém Javorníku si dnes nenechaly ujít stovky turistů. Vítala je cimbálovka, dobrá nálada a jako na objednávku i krásné počasí.

První zájemci se o výstup na rozhlednu snažili doslova ostošest. Přesně tolik schodů totiž vede až na vrchol.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Rozhledna má hned dvě vyhlídkové plošiny. Ta první je v patnácti metrech nad zemí. Ta druhá je ještě o pět metrů výše a právě z ní je výhled desítky kilometrů daleko.

Bronislav Wilczek patří mezi takzvané Javorníkáře. Skupina skalních příznivců chodí na vrchol hory třeba i každý druhý den. Bronislav Wilczek si dnes připsal výstup číslo šest set třináct.

Stavba rozhledny začala na podzim a stála přes tři a půl milionu korun. Životnost dřevěné konstrukce je padesát let. Rozhledna nese prvky valašské architektury - zdobená zábradlí nebo šindelové stříšky.

„Inspirovali jsme se na Pustevnách, třeba i od pana Jurkoviče,“ uvedl Václav Langer, specialista ochrany přírody, Lesy ČR.

Na vrcholu Velkého Javorníku už přitom menší rozhledna dříve stála. Před téměř půlstoletím se na ni ale zranili dva turisté, tak ji úřady nechaly strhnout. Nová rozhledna si na návštěvníky stěžovat nebude. Javorník patří mezi známé beskydské vrcholy.

Podle dostupných průzkumů místem projde za rok třicet tisíc lidí a největší návštěvnost je v prosinci.

„Velký Javorník je srdeční záležitostí všech Frenštáčanů. Kdybyste jste tady šel kterýkoliv den i ve svátek nebo o víkendu, tak tady opravdu chodí “srdíčkáři„, ale i návštěvníci,“ uvedla Zdeňka Leščišinová, starostka Frenštátu pod Radhoštěm.

Rozhledna je přístupná zdarma a kromě dnů, kdy hrozí v zimě náledí bude otevřená každý den.