Začala letní Flora Olomouc

Olomouc - Tisíce lidí dorazili první den na padesátý pátý ročník největší a nejstarší výstavy květin v Česku – Flora Olomouc. I když se výstaviště potýkalo s nedostatkem vody, veletrh nakonec rozkvetl do krásy. Hitem letošního léta jsou bylinky. Lidé je ale mohou na výstavě nakoupit za srovnatelné ceny jako v obchodech.

Těsně před začátkem bylo potřeba už jen nachystat na prodej vzácné tropické rostliny z palmových skleníků, vyměřit prodejcům místa na jejich stánky a největší přehlídka letní květeny – Flora Olomouc, mohla začít.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Tématem letošní Flory jsou bylinky. Podle organizátorů také proto, že se lidé začínají vracet ke kořenům. Navíc čím dál častěji hledají alternativní způsoby léčby různých neduhů.

Největší zájem je podle zahradníků tuto sezónu o mátu. Na Floře ji lze pořídit zhruba za třicet pět korun, což je srovnatelné s cenou v kamenných obchodech, podobně jako u jiného zboží.

Jako každý rok, i letos se může výstava pochlubit pěstitelskou novinkou, a to kmínem, který je odolnější proti škůdcům. Podle šlechtitelů, kteří na jeho vývoji pracovali třináct let a zraje kratší dobu než klasický. Chuťově ale běžný spotřebitel nic nepozná.