Olomoučtí vědci posílili účinek antibiotik

Olomouc - Olomouckým vědcům se podařilo posílit účinek antibiotik, a to docela netradičně. Do léků totiž přidali sloučeniny nebo mikro či nanočástice stříbra. Antibiotika pak začala působit i na bakterie, které doposud odolávaly. Podle vědců je to jedna z možností, jak léky, proti kterým už jsou bakterie odolné, znovu vrátit do hry.

V miskách v laboratoři jsou miliony bakterií přímo od pacientů, kteří leží v olomoucké fakultní nemocnici. Tím, jak se antibiotika dlouhodobě - hlavně v 60. až 80. letech – nadužívala a lékaři je předepisovali i na jiné než bakteriální nemoci, na některé z bakteriálních kmenů už jednoduše nefungují.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Antibiotik je kolem stovky a bakterie se proti nim postupně doslova obrňují. Proto se olomoučtí vědci už od roku 2004 zabývají tím, jak tyto léky zachránit. Napadlo je, že by k tomu mohlo pomoct stříbro.

„Připravujeme nanočástice stříbra pro ústav mikrobiologie a tam potom nanočástice stříbra míchají s antibiotiky a testují je vůči rezistentním bakteriím,“ uvedl Aleš Panáček, chemik, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

A výsledek vědce po mnoha letech bádání příjemně překvapil. V jamkách jsou bakterie, které se vědci snažili antibiotiky zlikvidovat. Povedlo se to jen někde.

„Je to fantasticky kouzelný pocit, když koukáte na test, kde je bakterie vůči konkrétnímu antibiotiku totálně rezistentní, krásně roste, to antibiotikum ji vůbec nevadí, přidáme nanočástice stříbra a najednou to antibiotikum začíná fungovat,“ uvedl mikrobiolog Milan Kolář, děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého.

Olomoučtí vědci mají podanou patentovou přihlášku a o svých poznatcích připravují i publikaci.

Zatím je všechno vyzkoušené jen v laboratořích. Než se stříbro dostane do léčiv, bude ještě potřeba udělat spoustu nákladných klinických studií. A to může trvat i několik let.