Luhačovice provoněly speciality šéfkuchařů

Luhačovice – Dýňové cappuccino, roláda ze pstruha plněná lososovou pěnou nebo halušky se zakysanou smetanou a lesním ovocem – i to nabízí vůbec první festival dobrého jídla v Luhačovicích. Jednodenní akce, do které se zapojili šéfkuchaři pěti hotelových domů, návštěvníky nechává ochutnat běžné pokrmy i netradiční speciality. Zájem předčil očekávání organizátorů a zřejmě tak vznikla nová tradice.

Pět hotelových domů, pět rozdílných degustačních menu. Luhačovičtí šéfkuchaři si pro dnešní food festival připravili to nejlepší ze své kuchyně. Zatímco tým pod vedením Martina Kmoníčka vsadil na českou klasiku v podobě domácí paštiky, zauzené panenky a domácího štrůdlu, konkurenční tým Jiřího Kudláčka chce majitele mlsných jazýčků oslnit hruškovou polévkou.

„Šéfkuchařům jsme dali volnost, aby se vyřádili, aby udělali to, co nejlépe umí. Výsledek jejich snažení mohou lidé ochutnat na stáncích jednotlivých hotelů,“ vysvětlil organizátor a ředitel Resortu Luhačovice Roman Kašpar.

Šéfkuchař Stanislav Zukal návštěvníkům představil ústřice. „Ústřici si dám do úst a srknu. Jediná věc ve společnosti, kterou můžete bez obav srkat a nemusíte se za to stydět, je právě ústřice,“ ujišťoval obecenstvo na své kuchařské show.

NO COMMENT: Food Festival v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Čerstvé ústřice se sektem a odborným komentářem se zvědavostí ochutnali i ti, kteří je do té doby viděli jen ve filmech. „Jsou luxusní, vynikající. Jsem jako v moři,“ liboval si jeden z řady ochutnávajících diváků.

Podrobný program a jednotlivá degustační menu najdete zde.

Nejatraktivnějším bodem odpoledního programu byla příprava a ochutnávání hmyzu, takzvaná entomofagie. „Vypadá to skvěle, ale tady se mi zdá, že se to ještě hýbe,“ komentoval ochutnávku jeden z účastníků festivalu. Po předkrmu z larev potemníka brazilského s česnekem a chilli zavoněli na pánvi křupaví a výživní cvrčci. „Opravdu to chutná jako oříšek,“ potvrdil jeden z odvážlivců tvrzení kuchařů. Ochutnávku uzavřela sarančata všežravá jako šťavnatý dezert.

Ochutnával se také tradičnější koláč, ze kterého voněly škvarky, povidla a mák. „Chtěli jsme docílit toho, aby měly Luhačovice, podobně jako má Vídeň Sacher dort, také svůj typický koláč,“ dodala organizátorka Dana Husková.

Zkušební nultý ročník přilákal do Luhačovic pět tisíc lidí. Jeho ambicí bude návštěvníky do lázeňského města i v budoucnu přilákat nejen za zdravím, ale i za chuťovými zážitky.