Nový obchvat Domaželic bude zprovozněn už v září

Domaželice (Přerovsko) – Silniční obchvat obcí Domaželice a Čechy na Přerovsku bude zprovozněn o dva měsíce dříve, než se počítalo. První auta se po nové silnici, která z těchto obcí odkloní hustou dopravu na frekventované spojnici Olomouckého a Zlínského kraje, projedou už na konci září.

Nový obchvat na silnici II/150 měří skoro čtyři kilometry a zasahuje do katastrálního území obcí Želatovice, Prusy, Čechy, Domaželice a navazuje na obchvat Želatovic. Postaveno bylo pět nových mostů, jeden most stavbaři prodloužili. Opravena byla část místních komunikací u obce Prusy a také propojení z místa obchvatu do obce Čechy. Součástí investiční akce jsou nové autobusové zastávky a protihluková stěna.

„Jako oprávněný jsme vyhodnotili požadavek obcí Domaželice a Líšná a rozhodli jsme dodatečně zařadit do stavby světelný přechod pro chodce zhruba za 1,3 milionu korun, který umožní bezpečnější a snadnější pohyb občanů mezi oběma obcemi,“ upřesňuje olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Nový obchvat, jehož stavba byla zahájena loni v březnu, výrazně sníží hlukové zatížení obcí Domaželice a Čechy. V Domaželicích žijí zhruba čtyři stovky lidí a sousední obec Čechy má 330 obyvatel. „Z vlastní zkušenosti vím, že lidé, kteří bydlí u silnice, se v podstatě nevyspí. Když kolem projíždí kamion, cinkají nám skleničky a vše duní. Ráno se nedá z bočních komunikací vyjet na hlavní silnici. Denně u nás projede asi 5 000 aut. V obci se stalo několik nehod,“ tvrdí místostarosta obce Čechy Milan Navrátil.

Stavba silničního obchvatu za více než 360 milionů korun patří k největším dopravním investicím Olomouckého kraje. Projekt financuje Olomoucký kraj pomocí úvěru od Evropské
investiční banky. „Odklonění dopravy mimo obce přispěje ke zlepšení životního prostředí a zároveň sníží nebezpečí dopravních nehod,“ uzavírá hejtman. Dotaci Evropské unie, která měla původně pokrýt většinu nákladů na stavbu obchvatu, chce hejtmanství použít na opravu deseti silnic druhé a třetí třídy.