Policisté vypátrali žháře z Havířova

Havířov - Po roce vyšetřování dopadli policisté žháře, který vloni v květnu podpálil byt v panelovém domě v Havířově. Na následky útoku zemřel jeden člověk a dalších pět skončilo v nemocnici. Motivem jeho činu byly údajně spory mezi dětmi obou rodin. Podle policie ale mohl požár ohrozit další dvě desítky lidí v domě.

Dopoledne, po nočním požáru 18. května loňského roku, zničily plameny a dým byt v panelovém domě v Havířově-Šumbarku.

Hasiči evakuovali šest lidí. Jeden z nich, jednašedesátiletý muž, se příliš nadýchal zplodin a nakonec v nemocnici zemřel. Policie už tehdy začala případ šetřit jako žhářský útok. Podle obyvatel tomu nasvědčovaly stopy přede dveřmi.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Policisté případ po několika měsících neúspěšného pátrání odložili. Nedávno se jim ale povedlo viníka najít. Jednatřicetiletý muž se k činu přiznal. Jeho motiv policisty zaskočil.

 „Motivem tohoto jednání bylo jakési řešení sporů dvou dětí ve školském zařízení. Byl to netypický motiv, který nás dost překvapil,“ uvedl Lukáš Richter, kriminalista oddělení odboru obecné kriminality, Policie ČR MS kraje.

O jaké neshody mezi čtyřletými dětmi obou rodin šlo, ale policisté odmítli prozradit.

„Děti jsou něco, na co jsme velmi citliví a dovedu si představit, že někteří lidé takto vyhroceně reagují a jsou to reakce, které jsou za hranicí,“ uvedla psycholožka Sylvie Navarová.

Obviněný muž se hájí tím, že nechtěl nikomu ublížit. Jenže v domě spalo dvacet dva lidí a podle policie je mohl požár ohrozit na zdraví, nebo i na životě.

Pravděpodobný viník je od poloviny minulého týdne ve vazbě. Za obecné ohrožení mu hrozí až patnáct let za mřížemi.