V Karviné pomáhají lidem s Alzheimerovou chorobou zapojit se do života

Karviná  - Zapojit lidi s Alzheimerovou chorobou do běžného života, o to se snaží v karvinském centru denních služeb. Pacientům pomáhají hlavně trénovat paměť. Vyléčit se nemoc ale nedá. Podle odhadů postihují různé formy demencí jedno procento populace. Nejvíce jich způsobuje právě Alzheimerova choroba.

Před třemi lety onemocněl Jaroslav Ledwoň Alzheimerovou chorobou. Nevěděl, kde jsou jednotlivé pokoje. Ztrácel se ve vlastním bytě. Jeho rodina teď dělá vše pro to, aby mu paměť sloužila co nejdéle.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

S tréninkem paměti pomáhají kromě obrázkových karet a stavebnic i tematické boxy. Klienti poznávají kuchyňské nádobí nebo nářadí, se kterým před nemocí běžně pracovali.

„Máme tréninkový panel, kde si jednak cvičí jemnou motoriku, vzpomínají si, jak se odemyká, zamyká, trénují použití zámku, světla, zvonku i zásuvky,“ uvedla Marcela Parikrupová, vedoucí Denního centrum služeb Karviná.

Podle slov lékařů se jedná o onemocnění mozku, které způsobí u pacienta demenci. Vyznačuje se ztrátou paměti, ztrátou schopností některých činností včetně takových drobností, jako je zavázat si boty a obléci se.

Do karvinského denního centra chodí klienti podle toho, kdy potřebují. Někteří tady tráví i celé dny.

Vyléčit se nemoc nedá, nicméně rehabilitace může v určitých případech postup nemoci zpomalit. Pacient ale musí přijít včas.

„Pokud má pacient demenci plně rozvinutou, nemůžeme tímto cvičením pacienta uzdravit nebo masivně zlepšit jeho schopnosti,“ uvedl Pavel Ressner, vedoucí lékař Kognitivního centra neurologické kliniky, FN Ostrava.

V Denním centru si paměť a jemnou motoriku trénují i lidé po mozkových příhodách. U nich jsou podle lékařů šance na uzdravení vyšší. Na skupinové rehabilitace pacientů s demencí a lehčím postižením paměti se jako jedno z mála zdravotnických zařízení v republice zaměřuje i ostravská fakultní nemocnice.