Pachové stopy jsou málo, řekl soud a osvobodil obviněné z vraždy seniora

Zlín – Krajský soud ve Zlíně dnes osvobodil dvojici mladíků obžalovanou z brutálního ubití seniora. Podle soudu nebylo dostatečně prokázáno, že za vraždou skutečně stojí tito dva muži. Žaloba stála především na pachových stopách, jiné důkazy prakticky neexistovaly, a to je podle soudu málo. Pokud by soud dva muže uznal vinnými, hrozil jim až výjimečný trest, tedy doživotí. Státní zástupce Leo Foltýn si vzal lhůtu na odvolání.

„Jediný důkaz, který byl relevantní ve vztahu k obžalovaným, byly pachové stopy, které ještě znalec vyhodnotil jako ne zcela zjištěné ve smyslu zákonných pokynů. Pokud máme ve věci jen jediný nepřímý důkaz, soud musí učinit jediné - obžalované zprostit, protože jejich vina není jednoznačně a bez jakékoliv pochybnosti prokázána,“ zaznělo z úst soudce Radomíra Koudely při zdůvodňování osvobozujícího verdiktu.

Pachové stopy zjištěné na místě činu i dalších věcech se sice ve více než deseti případech shodovaly s obžalovanými, nicméně policie s nimi zpočátku nakládala jako s věcnými, a ne pachovými stopami. Navíc se zjistila jistá pochybení při nakládání s nimi.

O případu hovoří soudce Radomír Koudela (zdroj: ČT24)

Soud však uznal, že policie měla velmi ztížené podmínky, protože příbuzní i přivolaná lékařka
záchranné služby si mysleli, že si senior zranění způsobil sám při pádu. Kriminalisty tak až po několika dnech kontaktovali olomoučtí lékaři, kteří při pitvě objevili znaky násilné smrti. Policie ale už nemohla pracovat se všemi stopami z místa činu, které příbuzní uklidili. Na místě se nenašla žádná DNA obžalovaných.

„Jsme spokojeni s rozhodnutím. Nebylo jediného relevantního důkazu, který by vedl k tomu, že by klient skutek spáchal. Byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě. Na vnitřních klikách, pokud byly čištěny jarem a savem, může být odběrný materiál? Pokud je koberec vytažen po několika dnech z kontejneru, mohou tam být pachové stopy? Ty shody nejsou důkaz, ale guláš,“ řekl obhájce Pavel Fišer.

Rodina zavražděného seniora dnes nechtěla rozsudek příliš komentovat. „Jsme jím zklamaní,“ řekli pouze bezprostředně po vyhlášení verdiktu.

Případ nejprve jako vražda vůbec nevypadal

Podle obžaloby dvojice mladíků seniora přepadla doma a škrtila ho, bila a kopala po celém těle. Kovovým předmětem, patrně plynovou pistolí, mu zasadili asi tři desítky ran do hlavy. Čtyřiadvacetiletý Maroš Straňák a dvaadvacetiletý David Šimon mu pak ukradli tři tisíce korun v hotovosti a šperky v hodnotě zhruba 14 tisíc korun. 

Lékař, který vypracoval psychiatrické posudky obžalovaných, uvedl, že mladý Slovák má disociální rysy a vykazuje zvýšenou agresivitu. Muž už si ve vězení odpykává trest osm a půl roku za přepadení zlatnictví v Uherském Brodě a Hodoníně. Odtud si maskovaní lupiči odnesli zlaté šperky za 5,5 milionu korun. K přepadení došlo krátce po vraždě seniora ve Slopném. Slovák u soudu řekl, že si ve vězení uvědomil, že nevedl vzorný život, a že na sobě musí pracovat.