V olomouckých Bezručových sadech začala demolice zchátralého pavilonu

Olomouc - Zmizet by měl pavilon během dvou týdnů. Stavba, která hyzdila park v centru města zhruba deset let, se v poslední době stala útočištěm bezdomovců. Nejvíce si proto oddechnou hlavně v blízké mateřské škole.

Desítka dělníků ve speciálních bílých oblecích konečně bourají poslední vadu na kráse Bezručových sadů v centru města.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Pavilon tu stojí už od sedmdesátých let. Původně v něm byla prodejna stromků a sazenic, protože budova patřila k výstavišti Flora Olomouc, později se tu prodávalo vybavení do koupelen. Pavilon pak koupil olomoucký podnikatel a chtěl tam zřídit centrum pro matky s dětmi.

„My jsme se za to velmi přimlouvali, nicméně tento objekt se nacházel v ochranném pásmu městských hradeb, tudíž se tato stavba zkolaudovala jako stavba dočasná a nedala se nekolaudovat na nic jiného,“ informoval Martin Major, náměstek primátora Olomouce.

Podnikatel se pak začal soudit s bývalým majitelem, který pocházel z Rakouska a pavilon mezitím chátral. Město ho tak mohlo odkoupit až před rokem a půl, a to skoro za dva miliony korun.

Zchátralý pavilon nejvíc trápil pracovníky mateřské školy, která stojí v jeho bezprostřední blízkosti. O jeho zbourání usilovali několik let.

Za demolici město zaplatí dalšího půl milionu korun. Na prázdné místo se pak navezou tři tuny zeminy a plocha se zatravní.