Ostravská zoo je bohatší o nejkrásnější holuby světa

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada je bohatší o nové papuánské holuby, kteří pocházejí z hustých deštných pralesů a patří k nejkrásnějším na světě. „Jedná se o dva zástupce pestře zbarvených holubů - holuba dvoubarvého a korunáče Sclaterova,“ informovala mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Korunáči dosahují délky až sedmdesát pět centimetrů a váhy i dva a půl kilogramu. „Jejich nejvýraznějším znakem je vysoká řada peří, která se táhne po hlavě do čela až po týl a tvoří výraznou plochou korunu, která dala těmto ptákům i český název,“ uvedla Kalousková. Doplnila, že korunáč Sclaterův obývá suché i rozvodněné deštné pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky pět set metrů nad mořem na jihu ostrova Papua. Většinu dne tráví na zemi, kde sbírá spadané plody, bobule, různá semena a částečně také hmyz, hřaduje a hnízdí ale vysoko v korunách stromů.

Holub dvoubarvý
Zdroj: Zoo Ostrava
Autor: Pavel Vlček

Holub dvoubarvý obývá pralesy, mangrovníkové porosty a kokosové plantáže na pobřeží, vyskytuje se na menších ostrovech jihovýchodní Asie - na ostravě Papua, také v Thajsku, na Filipínách, v Kambodži, Indonésii nebo Moluckých ostrovech. „Hnízdí a hřaduje obvykle na malých ostrůvcích. Za potravou však zalétává i na velké ostrovy. Živí se převážně různými bobulemi, fíky a plody, například muškátovníku,“ řekla Šárka Kalousková. Doplnila, že tento černobílý holub hnízdí ve větších koloniích. Samička snáší většinou jen jedno vajíčko.