Grand Prix skončila závodní nedělí

Brno – Velká cena silničních motocyklů, která začala už v pátek na brněnském automotodromu, dnes vyvrcholila trojicí závodů - kategorií Moto2, Moto3 i nejpopulárnější MotoGP. Poslední zmíněná kategorie byla letos kvůli časové kolizi se závody Formule 1 posunuta už na 13. hodinu. Odjezd motocyklových fanoušků byl bezproblémový. Plynulosti dopravy v okolí Brna pomohla skutečnost, že někteří lidé opouštěli areál už před posledním závodem.

Včerejší den na Masarykově okruhu nabídl sérii kvalifikačních tréninků, v nichž uspěli i čeští jezdci. Ve své kategorii se tak dnes představili i Lukáš Pešek a Karel Abraham, kteří se kvalifikovali do závodu MotoGP, v závodu Moto3 se předvedl Jakub Kornfeil. Ten nakonec jako jediný z domácích jezdců dosáhl na bodované umístění, když dojel osmý. Ve třídě MotoGP se Karel Abraham umístil devatenáctý, Lukáš Pešek v úvodní části závodu upadl a závod nedokončil.

Víkend na Masarykově okruhu přinesl tuzemským závodníkům i jedno vítězství – v závodu mládežnické kategorie Rookies Cup, který se jel v sobotu, vyhrál sedmnáctiletý český jezdec Karel Hanika.

Program závodního víkendu najdete zde.

Letos si fanoušci museli dávat pozor, aby nezmeškali hlavní závod kategorie MotoGP, který byl posunutý už na 13. hodinu. Teprve po něm se jela kategorie Moto3. Další novinkou byla i mimořádná příležitost projít si po skončení závodů dráhu okruhu. „Budou se moci projít a vyfotit tam, kde ještě před hodinou, hodinou a půl byly ty největší světové hvězdy,“ lákal fanoušky mluvčí brněnského automotodromu Jiří Smetana.  

Přestože do poslední chvíle nebylo jisté, jestli bude nebo nebude v neděli pršet, celková čísla návštěvnosti vedení Automotodromu příjemně překvapila. „Za tři dny navštívilo Masarykův okruh celkem 222 tisíc diváků, což je celkem o 10 tisíc víc než loni,“ potvrdil Smetana.

Podle policie byl celý víkend velmi klidný

Policisté si letošní ročník chválí. Nájezd i pobyt fanoušků se dařilo zvládat bez problémů. V terénu byly stovky policistů nejen z Česka, ale kvůli velkému počtu německy mluvících fanoušků jim pomáhali i kolegové z Rakouska.

Na okruhu a v jeho okolí dnes parkovalo 8 692 aut, 2 770 motorek, 57 autobusů a 143 karavanů. Počet aut je oproti sobotě téměř dvojnásobný.

Odjezd motocyklových fanoušků z Masarykova okruhu byl dnes po Velké ceně bezproblémový. Plynulosti dopravy v okolí Brna pomohla skutečnost, že někteří fanoušci opouštěli areál už před posledním závodem. Doprava kulminovala po 16. hodině, ve špičce dosáhla na dálnici D1 a v Bosonohách až stupně 4. „Znamená to velmi silný provoz, ale bez toho, že by motoristé museli zastavit,“ uvedl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

NO COMMENT: Rozjezd fanoušků z Velké ceny (zdroj: ČT24)

Kolony se začaly tvořit až na 90. kilometru dálnice ve směru na Prahu, kde dosáhly více než deseti kilometrů. Podle dopravní policie jde o úseky, kde probíhají stavební práce, a nápor fanoušků, kteří odjíždějí z Brna, je enormní.

I noc na dnešek byla docela klidná. „Ve městě jsme odhalili sedm řidičů pod vlivem alkoholu, z nichž dva byli cizinci. Další čtyři řidiči jeli pod vlivem drog. Jeden z nich navíc nevlastnil řidičské oprávnění a měl udělen zákaz řízení. Vzápětí policistům nabídl úplatek. Obratem skončil v policejní cele a bude se zodpovídat z dalšího trestného činu,“ potvrdil Šváb. 

NO COMMENT: Noční atmosféra na Grand Prix (zdroj: ČT24)

Policisté také udělili čtyři kauce. Dva cizinci zaplatili za prohřešek pět tisíc korun, dva místní za odmítnutí testu na alkohol padesátitisícovou kauci nezaplatili. Oba tak přišli o vozidla. Kriminalisté řeší krádež skútru na Brněnsku. Jeho majitel nechal klíče v zapalování a na stroji navíc svou helmu. Zřejmě náhodný zloděj tak nabízenou příležitostí nepohrdl. Nezodpovědnému majiteli způsobil téměř šedesátitisícovou škodu.

Policisté na okruhu kontrolovali také stánky prodejců suvenýrů. U italského prodejce odhalili padělky sportovních čepic s logem výrobce energetického nápoje. Kriminalisté zabavili více než stovku kšiltovek. „Třiačtyřicetiletý Ital se vymlouval, že zboží nakoupil v Itálii od čínských prodejců. Prodejem zabaveného zboží by natržil nejméně padesát tisíc korun,“ uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Vydáno pod