Kvitová klesá žebříčkem, na US Open si ale chce vylepšit své maximum

New York - Petra Kvitová bude startovat na US Open jako desátá hráčka světového žebříčku. Wimbledonská vítězka z roku 2011 klesla v pořadí WTA o jedno místo poté, co tento týden neobhájila své loňské vítězství na turnaji v New Havenu. Na posledním grandslamu sezony by česká jednička ráda vylepšila svůj dosavadní nejlepší výsledek a přiblížila se účasti na Turnaji mistryň.

„Ráda bych v pavouku US Open vydržela co nejdéle, a buď vyrovnala své maximum nebo ještě lépe došla dál,“ řekla Kvitová.

V areálu Flushing Meadows došla Kvitová dvakrát do čtvrtého kola; loni a v roce 2009. Letos ji na úvod čeká duel s Japonkou Misaki Doiovou. Tu už letos porazila na antuce v Katovicích. „Pamatuju si, že se snaží hrát rychle, je menšího vzrůstu a dobře se hýbe. Připravím se na ni, protože první kolo je vždycky těžké. Budu se snažit udělat vše, abych postoupila dál a budu to brát postupně,“ řekla česká tenistka.

Místo trenéra Kotyzy radí Pála

Na sérii turnajů před US Open hrála třetí kolo, dvakrát čtvrtfinále a na závěr finále v New Havenu. „Nálada je proto cestou do New Yorku dobrá, odehrála jsem hodně zápasů, na závěr pět, což je před grandslamem důležité,“ řekla Kvitová.

Petra Kvitová:

„Vím, kde se pohybuji, ale to není důležité. Chci se soustředit na tenis a nemyslet na body, ale třeba na Turnaj mistryň.“

Na turnaji v New Havenu vedl Kvitovou z pozice kouče fedcupový kapitán Petr Pála. Trenér české jedničky David Kotyza se totiž brzy stane otcem, a proto do Ameriky nepřiletí. „S Petrem si rozumíme a známe se z Fed Cupu. Teď jsem si to vyzkoušeli tady v New Havenu a klaplo to, i když to mohlo dojít i dál,“ řekla Kvitová.

Méně chyb, méně agresivity

Do Ameriky odletěla Kvitová koncem července s touhou zkusit méně chybovat. „Myslím, že to nebylo špatné, ale mám i pocity smíšené, protože to bylo na úkor agresivity. Je těžké najít balanc a hrát odvážně a rychle, ale i s jistotou, aby to spadlo do kurtu,“ řekla Kvitová.

Na dobré cestě je podle letošní vítězky turnaje v Dubaji i její servis. Problémy s podáním, které měla kvůli ramenu v první půlce roku, se zlepšují. „Hlava funguje a už nepřemýšlím, že dám dvojchybu, ale věřím si, což je momentálně důležité. Dokážu vytáhnout dobrý servis, když potřebuju, ale i tady je prostor ke zlepšení.“

Kvitová uhájila příslušnost v nejlepší desítce o 80 bodů před Australankou Samanthou Stosurovou. K žádné změně nedošlo v nelepší desítce žebříčku ATP, kde drží své životní páté místo Tomáš Berdych. Světovými jedničkami jsou Serena Williamsová a Novak Djokovič, kterého v případě svého vítězství a Djokovičovy neúčasti ve finále může po newyorském grandslamu vystřídat ve skvělé formě hrající Rafael Nadal.

Vydáno pod