Mykologové na Přerovsku objevili unikátní houbu, zatím nemá název

Přerov – V oblasti Tovačovska na Přerovsku se ve středu mykologům podařil unikátní objev. Našli houbu, která se v České republice dosud neobjevila.

„Jde o suchohřib, který ještě dosud nemá ani český název. Poprvé byl popsán před šesti lety v Itálii a našel se také ve Španělsku a v Anglii,“ řekl přerovský mykolog Jiří Polčák. Podle něj odborníci v tuzemských lesích každoročně najdou dva až čtyři druhy, které se v zemi objeví vůbec poprvé.

Odborníci zatím netuší, zda je houba jedlá – předpokládají ale, že s ní člověk nebude mít větší potíže. Nově nalezená houba nyní poslouží vědeckým účelům, stejně jako další druhy hub, které se v zemi vyskytnou poprvé.

Odborníci kvůli nim studují nejen literaturu, ale zkoumají je například i chemicky či pod mikroskopem. „Takové houby se nafotí a jdou do herbáře. Posíláme je do Brna do Moravského zemského muzea a slouží vědeckým účelům," doplnil Polčák.

Nalezený úlovek rozšíří sbírku unikátních nálezů zdejších mykologů. Kromě hub, které se v zemi objevily vůbec poprvé, se jim před deseti lety podařilo najít i houbu, která se vyskytla poprvé na světě. Rostla v Hostýnských vrších a dostala tehdy název slzečník papouščí. „Rostla tam zhruba osm let, pak se však změnilo prostředí a nám zůstaly už jen fotky. Byl to nový druh pro vědu," doplnil Polčák.

Zatímco vzácnějším houbám se podle odborníků v současné době poměrně daří, samotní houbaři v regionu si příliš košíky nenaplní. Podle Polčáka se místy objevuje ve zdejších lesích hřib kovář nebo kozák topolový. „Výskyt hub ovlivnilo dosavadní sucho a vysoké teploty,“ řekl. „Houbaři by ale neměli věšet hlavu, úroda ještě může přijít. Ta hlavní sezona totiž připadá na září.“

„Věřím tomu, že porostou. V Přerově máme za chvíli výstavu hub, ještě nikdy jsme ji rušit nemuseli," dodal Polčák s tím, že se jim každoročně podaří na ni nashromáždit 200 až 300 druhů hub.