Ostravská divadla oslaví začátek sezóny velkolepou venkovní show

Ostrava – Ostravská divadla v neděli společně oslaví začátek další sezóny. Na náměstí Msgre Šrámka předvedou ukázky ze svých inscenací všechny profesionální scény, které ve městě působí – Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna a Divadlo loutek Ostrava.

Program, který začne ve čtyři odpoledne loutkovým divadlem, bude moderovat populární činoherec Vladimír Polák. Následovat budou ukázky inscenací baletního souboru, operety a muzikálu i činoherců. Herci Divadla Petra Bezruče zahrají například kousek z Revizora a Pěny dní, soubor Aréna vystoupí s ukázkou z inscenace Ženy a panenky podle hry Arnošta Goldflama.

„Program vyvrcholí v devět večer přímým přenosem z jeviště Divadla Jiřího Myrona, kdy sólisté a orchestr opery Národního divadla moravskoslezského pod vedením dirigenta Roberta Jindry přednesou výběr árií z mimořádně úspěšné novinky loňské sezóny - opery Lohengrin Richarda Wagnera,“ uvedla mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová. Dodala, že promítat se bude na zeď divadla. Opeře bude předcházet skeč napsaný speciálně pro zahajovací divadelní večer – Příběh Lohengrina, ve kterém se představí Renáta Klemensová, Jiří Sedláček a další herci.

Robert Jindra, ředitel opery NDM v Ostravě
Zdroj: http://www.robertjindra.com

Novinkou bude doprovodný program Klubu Atlantik, který uvede čtení z bezručovských dramatizací. Texty přednesou v kavárně Atlantik herci Norbert Lichý, Dušan Urban a Markéta Haroková. Klub připravuje také přehlídku televizních záznamů inscenací ostravských divadel, například Z deniku Ostravaka. „Po skončení hlavního programu bude večer pokračovat afterparty v Klubu Les ve Střelniční ulici,“ doplnila Kučerová.

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě
Zdroj: ČT24

Ostravská divadla takto společně zahájí sezónu popáté. Letos si pro zahajovací show vybrali prostor mezi Divadlem Jiřího Myrona a katedrálou Božského spasitele, který běžně slouží jako parkoviště. „Rozhodli jsme se znovuobjevit potenciál tohoto prostoru, který má až italské parametry. Navíc si na konci sezóny připomeneme 120. výročí otevření Národního domu, jehož součástí je právě Divadlo Jiřího Myrona,“ vysvětlil ředitel největšího ostravského divadla Jiří Nekvasil.