Hejtmanům se nelíbí nový způsob čerpání evropských peněz

Moravskoslezský kraj - Pouze z jednoho integrovaného regionálního operačního programu místo sedmi budou moci od příštího roku čerpat evropské peníze kraje. Plán schválila loni Nečasova vláda po problémech s čerpáním z fondů v severních Čechách. Podle Evropské komise totiž patří Česká republika ve využívání dotací k nejhorším státům Evropské unie. S rozhodnutím ale nesouhlasí Asociace krajů a chce ho zvrátit.

Když se vydali v posledních dnech frýdlantští do svého kulturního domu, mohlo na ně v deštivých dnech ve foyer pršet. Více než třicet let stará budova už byla v dezolátním stavu a tak se ji rozhodli opravit.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Po opravených nových schodech budou moci návštěvníci Kulturního domu ve Frýdlantu nad Ostravicí vystoupat poprvé příští rok v září. To skončí rekonstrukce za více než šedesát milionů korun. Celou ji zaplatila Evropská unie.

Město s projektem uspělo hned při prvním pokusu. Připravovalo ho přes tři čtvrtě roku než ho Regionální rada Moravskoslezsko v čele s hejtmanem schválila. Příště už to ale bude mít možná těžší. V novém rozpočtovém období vznikne takzvaný Integrovaný regionální operační program a peníze bude centrálně rozdělovat ministerstvo pro místní rozvoj.

„Tento Integrovaný regionální operační program je krokem zpět do období společných regionálních operačních programů, kdy nelze vyzvednou problémy jednotlivých krajů a specifikovat si výzvy,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Ty například kraj vyhlásil speciálně, aby podpořil turistický ruch v Beskydech a Jeseníkách. V novém období by už všechny výzvy organizovali úředníci z Prahy centrálně.

Kvůli problémům v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde museli vracet kvůli chybám dvě miliardy korun z dotací, se Nečasova vláda rozhodla operační programy sjednotit a změnit to nechce ani ministerstvo pro místní rozvoj pod současným vedením.

Čas je jen do konce roku a ministerstvo už připravuje pravidla, jak by Integrovaný regionální operační program fungoval konkrétně a jaké by mělo ministerstvo i kraje pravomoci. Na to čekají i ve Frýdlantu nad Ostravicí. Chtějí tam opravit i hlavní sál kulturního domu a potřebovat budou až sto milionů. 

Vydáno pod