Horolezci slezli dvě osmitisícovky v pohoří Karakoram

Opava - Z úspěšné expedice do pohoří Karakoram se vrátil opavský horolezec Tomáš Petreček. Spolu s Markem Novotným pokořili během deseti dnů dvě osmitisícovky. Gasgerbrum 1 a Gasgerbrum 2. Letos to byla jediná dvojice na světě, která se z těchto vrcholů v pořádku vrátila. Ve výpravě byl i Zdeněk Hrubý, který chtěl Gasgerbrum 1 zdolat prvovýstupem. Zemřel při slaňování dolů.

28. červenec a 8. srpen zůstanou Tomáši Petrečkovi v paměti napořád. Poprvé ve svém životě pokořil dvě osmitisícovky.

„Nahoře jsme stáli jako jediní, kteří se vrátili živí dolů. Před námi byli letos čtyři horolezci, ale ani jeden z nich se nevrátil dolů,“ uvedl Tomáš Petreček.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Domů se vrátil zdravý, jen s lehkými omrzlinami a dvěma taškami. Zbytek věcí mu z Asie dorazí nejdřív za měsíc.

Původně chtěli s kolegou Markem Novotným vylézt jen osm tisíc osmdesát metrů vysoký Gasgerbrum 1. Výstup ale zvládli rychleji, než původně plánovali a rozhodli se i pro sousední osmitisícovku. Při sestupu dostali od kolegů, kteří se pokoušeli o prvovýstup jihozápadní stěnou smutnou zprávu. Z tisíci metrové výšky se zřítil Zdeněk Hrubý, šéf Českého horolezeckého svazu.

Tomáš Petreček je momentální náš nejlepší extrémní vytrvalec, ale taky profesionální hasič. V práci chyběl celé prázdniny. Na odpočinek teď rozhodně nemyslí. Už příští víkend chce obhájit mistrovský titul v horském maratonu a zdolat všech sedm beskydských vrcholů.

Vydáno pod