Město vyčíslilo náklady na řádění extrémistů na půl milionu

Ostrava – Město Ostrava vyčíslilo náklady na sobotní řádění radikálů, kteří se během protiromského pochodu střetli s policií, na více než půl milionu korun. Nejvíce stálo nasazení strážníků, které jejich vedení vyčíslilo na více než čtyři sta šedesát pět tisíc korun. „Skoro sedmdesát tisíc korun představují majetkové škody a náklady na úklid,“ shrnul ostravský primátor Petr Kajnar.

Státní policie zatím náklady na zákrok, na kterém se podílelo asi tři sta policistů, nevyčíslila. Kajnar připustil, že část nákladů bude město vymáhat od obviněných výtržníků.

„Z hlediska rozpočtu města nejsou škody tak velké, ale myslím si, že by se měl náš právní odbor připojit k žalobě na lidi, kteří je způsobili. Pokud budou usvědčeni, měli by část nákladů nést,“ prohlásil Kajnar. Dodal, že to považuje také za výchovné.

Policisté zadrželi během sobotního odpoledne šedesát dva lidí, první tři už obvinili z trestných činů výtržnictví, hanobení rasy nebo útoku na veřejnou osobu. Mluvčí policie Gabriela Holčáková řekla, že obviněných bude pravděpodobně více. Policie teprve vyhodnocuje velké množství natočených obrazových záznamů. Radikálové začali na policisty útočit, když jim bránili, aby se odklonili od plánované trasy pochodu a vtrhli do lokalit obývaných Romy.

Pravicoví extrémisté se do Ostravy svolávají opět na pátek 27. září. Město zvažuje posílení hlídek městské policie v problémových lokalitách.