Lesy střední Moravy trápí kůrovcová kalamita

Olomoucko - Lesníci ze střední Moravy hlásí nejhorší kůrovcovou kalamitu v historii. Ve velkém začali s kácením napadených stromů. Škody odhadují na miliony korun a škůdce se podle nich bude šířit dál. Mohou za to hlavně sucha. Pomoci může jen kácení napadených kusů.

Suchá půda v lese, to jsou pro kůrovce ideální podmínky. Lesy České republiky musely letos na Olomoucku zlikvidovat skoro dvacet čtyři tisíc metrů krychlových napadeného dříví, což je šest procent veškeré prozatímní těžby.

„Starší porosty, které by tu měly zůstat, se pod rukama rozpadají následkem kůrovcové kalamity,“ uvedl lesník Jiří Hajda.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Z Polska zamířil na severní a střední Moravu odolnější druh kůrovce – lýkožrout severský.

„Chová se nestandardně, je velmi obtížné ho nějak nalákat nebo lapat,“ uvedl vedoucí polesí ze Školního polesí Valšovice Jakub Zapletal.

Řádění miniaturních brouků má své následky, a to obrovské náklady na jeho likvidaci, postřiky, kácení napadených stromů a novou výsadbu.

Například v krajských lesích budou muset kvůli kůrovci pokácet dvakrát tolik stromů, než měli původně v plánu. Sedmdesát pět procent z nich je napadeno škůdci.

Navíc dřevo, které napadl lýkožrout, musí hospodáři prodávat pod cenou, je totiž méně kvalitní.

Řešení je podle lesníků jediné. Kácení a likvidace napadených stromů.

Odborníci tvrdí, že pomoci by měla i změna skladby lesa. Lehce napadnutelné smrky by měli nahradit odolnější listnaté stromy, které se do místní krajiny více hodí.

„Působí v českých zemích jen na smrku, tzn. pokud nebude v lesích smrk, tak by v podstatě neměl být ani lýkožrout,“ uvedl náměstek ředitele, Vojenské lesy a statky ČR – Lipník nad Bečvou, Jan Jeniš.

Podle správců lesa jde o časově a hlavně finančně náročné řešení. Od státu ale pomoc čekat nemohou. Většinu škod způsobených kůrovcem musí hradit z vlastní kapsy.