Rusnok na Ostravsku: Musíme řešit silniční síť a budoucnost průmyslu

Ostrava - Předseda vlády v demisi Jiří Rusnok dnes navštívil Moravskoslezský kraj. Jasným tématem byla zaměstnanost a „průmyslová“ budoucnost regionu. Akutním problémem je i dopravní síť, která je ve špatném stavu. Místní se o práci bojí – tamní úřad práce počítá, že by se na začátku příštího roku mohlo objevit až 13 tisíc nových nezaměstnaných. Materiál zabývající se problematikou Moravskoslezského kraje dostane vláda do dvou týdnů.

Boj s nezaměstnaností - prý by pomohla inovační centra

Prognózy úřadu práce v Ostravě nejsou příliš optimistické. Na začátku příštího roku by mohlo být o 13 000 nezaměstnaných více, než je současný stav. Může za to krize v OKD i Evrazu. Situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji je už teď vůbec nejhorší v zemi. Třeba na Bruntálsku je bez práce 16 procent lidí.

Na dole Paskov se o propuštění mluví už několik týdnů. Mezi zaměstnanci to způsobuje velkou nervozitu. „My nevíme vůbec nic, podrobnosti žádné..já se k tomu nemám jak vyjadřovat jináč, taký bordel tady dlouho nebyl,“ zaznívá z úst zaměstnanců.

O práci se tu teď bojí skoro každý. Problémy totiž budou mít i další podniky, které do dolu Paskov dodávaly. Některé z nich už samy musely propouštět.

„Situace je skutečně složitá. Doufáme, že počet nezaměstnaných vzroste o stovky, maximálně pár tisíc. Řešením by mohly být i investiční pobídky. Já bych doporučil umístit sem inovační centra velkých firem. Máme pro to základnu - univerzitu i technologie. Česká vláda by měla přemýšlet, jak podpořit a nalákat mezinárodní i místní firmy, aby zde otevřely svá inovační centra,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Velké firmy si stěžují na poplatky za zelenou elektřinu

Dalším tématem, o kterém se dnes mluvilo, byly poplatky za obnovitelné zdroje. Ty byly vládou zastropovány na 495 korunách. Požadavek firem byl však na částku 420 korun, takováto suma by už pro ně prý nebyla likvidační. „Tento problém zatěžuje velké podniky, poplatky jsou neúměrně vysoké. Je to nicméně kompromisní hranice, na kterou jsme se byli schopni dostat,“ doplnil na tiskové konferenci k poplatkům Rusnok.

Průmysl je tradice, musíme ho zachovat

„My se průmyslem budeme živit i do budoucna. To je nepochybné. Průmysl, aby se mohl živit, ta se musí opírat o výjimečné znalosti. Nebudeme produkovat masovou výrobou jednoduchých výrobků, ale budeme udržovat vysokou přidanou hodnotu,“ doplnil premiér v demisi.

Hlavním důvodem příjezdu delegace do Moravskoslezského kraje bylo seznámit se se situací tamních firem. „Je nutné připravit podklady. Potřebujeme aktuální a kompletní informace. Některá rozhodnutí budeme muset učinit ještě sami,“ řekl na brífinku Rusnok.