Inspektoři kontrolují burčák. Často jde jen o zkvašený mošt

Jižní Morava - Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce sledují v těchto dnech prodejce burčáku. Zajímají se nejen o správné uskladnění sladkého alkoholického nápoje, ale také o jeho původ. Skutečný burčák je totiž připraven výhradně z tuzemské vinné révy. Někteří výrobci si ale pomáhají nákupem levnější révy z Maďarska, protože letošní úrodu jihomoravských hroznů poškodil mráz. Zkvašený nápoj ze zahraničních hroznů se však pod názvem burčák prodávat nesmí.

Milovníci moštu budou letos možná trochu zklamaní. Kvůli mrazivému počasí je úroda hroznů skromnější než v předchozích letech. Řada vinařů si proto své výpěstky schovává především na kvalitní víno a méně jich promění v burčák. Ten je jakýmsi mezivýrobkem při výrobě vína. Ačkoliv se burčák objevuje v různých podobách na Slovensku, v Rakousku i Německu, velká poptávka je především u nás. Češi si podle vinařů na burčák potrpí. „Zatím se to teprve rozbíhá. Je možné, že si lidé stále myslí, že je brzy. Teď prodáváme čtyřicet litrů denně,“ řekla prodavačka Pavla Povalačová.

Klíčový je přitom původ hroznů. Skutečný burčák musí pocházet z tuzemského sběru. Jinak nesmí nést označení burčák, ale pouze zkvašený hroznový mošt. Vinný zkvašený mošt má sice podobnou chuť, ale obsahuje odlišné vinné odrůdy. Inspektoři se proto při svých kontrolách zaměřují na správné označení nabízeného nápoje i na jeho skladování.

Na jižní Moravě začala sezona burčáku
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vinaři doporučují kupovat burčák v kamenných obchodech či přímo od výrobce, kde je jistý nejen původ sladkého alkoholického nápoje, ale také jeho zdravotní nezávadnost. Prodejci u silnic často vystavují nabízený burčák na slunci, ten pak postupně mění barvu ze světle béžové až na hnědou. Podobné zabarvení podle odborníků neznačí nic dobrého. Naopak kvalitní vinný nápoj má v sobě viditelné bublinky. Kontroloři také zjišťují, zda výrobce burčák neředí, nebo nedoslazuje.

Tuzemský vinařský zákon tvrdí, že pod jménem burčák se smí nabízet pouze výrobek z letošních hroznů vinné révy z území České republiky. Prodávat se navíc může pouze od 1. srpna do konce listopadu. Právě omezení na tuzemské hrozny vadí Evropské unii, podle níž podobné ustanovení omezuje volný obchod.

Zdroj: Wikipedia

V letošním roce už inspektoři odebrali jedenáct vzorků burčáku, ale výsledky analýz budou známé až na podzim. Laboratorní výsledky tzv. izotopových analýz dokáží, zda na výrobu burčáku byly použity hrozny sklizené v České republice. V roce 2011 přitom rozdali pokuty za 320 tisíc korun, protože během 63 kontrol odhalili celkem dvanáct pochybení. Loni už se výrobci burčáku polepšili, kontroloři dali dvěma hříšníkům pokutu dohromady za devadesát tisíc korun.

Zájem o burčák letos postupně roste
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Nevýhodou burčáku je jeho krátké pitelné období. I do nabídky na trhu se dostává pouze na několik málo dní v roce. Nejčastěji na přelomu srpna a září, proto znalci příliš nedoporučují kupovat burčák nabízený už na začátku srpna. Letošní nedostatek hroznů, a tudíž i menší množství prodávaného burčáku, se částečně projevilo i na cenách. Zájem o burčák z Moravy však neklesá.

Kvůli chladnému a deštivému počasí v květnu a horkému a suchému létu dozrává letošní úroda hroznů později, než tomu bylo v přechozích letech. Vinaři proto sběr hroznů nechávají až na poslední chvíli. Přesto se burčák ke konzumentům dostane ještě včas. „Máme za úkol nasbírat asi osmdesát metráků hroznů, což bude trvat zhruba sedm hodin. Hrozny se pak okamžitě vylisují, aby byl příští týden burčák hotový,“ prozradila vinohradnice Martina Karasová.

Prodej burčáku
Zdroj: ČT24

Jihomoravská vinobraní zahájili ve Velkých Pavlovicích

Včerejší sedmou hodinou večerní začala jihomoravská sezona vinobraní. Jako první ji odstartovali ve Velkých Pavlovicích, kde se návštěvníci mohou těšit nejen na košt vín a burčáků, ale také na koncerty cimbálové či dechové muziky. Dnešní program ozdobí krojovaný průvod nebo vystoupení skupiny Hradišťan.

No comment: Velkopavlovické vinobraní 2013 (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek 5. září pak začíná mikulovské Pálavské vinobraní. Velkolepě pojatou akci doprovází koncerty kapel jako Nightwork, Wohnout či Kryštof. Zámeckou zahradu obsadí žongléři a kejklíři, aby je později vystřídali sokolníci nebo rytíři předvádějící šermířské souboje. Kořeny Pálavského vinobraní sahají až do roku 1947. Přestože se bohatý doprovodný program každý rok rozrůstá, zůstává vinobraní v Mikulově především přehlídkou kvalitního vína nejen z tamních sklepů.

Znojemské historické vinobraní
Zdroj: ČT24

Pověrčiví asi nejsou ve Znojmě, letošní ročník vinobraní tam totiž startuje v pátek 13. září. Původně vinařská ochutnávka se postupem času stala významnou kulturní akcí, již zdobí koncerty kapel, jako je vokální 4TET Jiřího Korna nebo mladí Charlie Straight. Hosty ze Slovenska letos budou Jana Kirschner či Miro Žbirka.