Kajnar: Okresní výbor porušuje stanovy a demokratické principy

Ostrava - Ostravský primátor a šéf krajské ČSSD Petr Kajnar, který spolu s dalšími sociálními demokraty napadl u soudu kandidátku do sněmovních voleb, dnes vydal tiskové prohlášení. „K dnešnímu dni jsou podány čtyři žaloby na nedodržování stanov Okresním výborem ČSSD Ostrava. Jsou podány z toho důvodu, že žalobci nebyli schopni domoci se svých práv deklarovaných ústavou České republiky prostřednictvím vnitřních kontrolních mechanismů ČSSD,“ uvedl Kajnar, který měl při nominacích pro předčasné volby téměř nulovou podporu spolustraníků.

„Náš politický systém je založen na demokratické soutěži politických stran. Pokud ovšem samotné dění v politických stranách není založeno na demokratických principech, pak do politické soutěže vstupují subjekty, které předkládají voličům kandidátky voluntaristicky sestavené,“ prohlásil v úvodu svého vyjádření.

Kajnar odkazuje se na datum 27. prosince 2011. Od tohoto data jsou podle něho na základě rozhodnutí Ústavního soudu stanovy politických stran vymyhatelné. Ostravského primátora zastupuje známý advokát Tomáš Sokol. Argumenty žaloby odmítl vysvětlovat. „Nebyl jsem zbaven mlčenlivosti, tak to nemohu komentovat,“ řekl Sokol.

Už nechceme být poslanci

Petr Kajnar jmenuje kolegy, kteří se ze stejných důvodů obrátili na soud. Je to jeho náměstek pro dopravu Tomáš Sucharda a starostka ostravské městské části Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová. „Ani já, ani kolegové Sucharda a Tekielová, už neusilnujeme o kandidaturu do Poslanecké sněmovny za ČSSD ani za žádný jiný politický subjekt,“ prohlásil primátor.

Deník Insider, který o žalobách informoval jako první, uvedl, že po neúspěchu ve stranických primárkách v Ostravě se Kajnar neprosadil ani na krajské úrovni. Spolustraníci argumentovali tím, že se o dění na radnici, kterou vede, zajímá policie. Dalším argumentem bylo podle zjištění Insideru to, že Kajnar byl v příbuzenském vztahu k lídrovi kandidátky Lubomíru Zaorálkovi.

Zaorálek: Postupovali jsme demokraticky

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek uvedl, že se snažil Kajnara od podání žaloby odradit.  Byl překvapený, že se k tomu nakonec rozhodl. „Jsem přesvědčený, že jsme postupovali demokraticky. Věřím, že to potvrdí každý nezávislý soud,“ řekl mimo jiné Zaorálek.

K případu se vyjádřil i předseda ostravské ČSSD Adam Rykala, který potvrdil, že Petr Kajnar nedostal potřebný počet hlasů pro zařazení na kandidátku pro předčasné sněmovní volby. „Možnost obrátit se na soud je legitimní a má ji každý občan, i když v tomto případě to považuji za velice nešťastné. Neznám však přesný obsah žaloby, a tak se k ní nemohu blíže vyjádřit,“ uvedl v prohlášení Rykala.

Kvůli tomu, že se nedostali na kandidátní listiny, se už na soud obrátili i další sociální demokraté z Olomouckého kraje. Vedení ČSSD bude o sporech mezi straníky jednat o víkendu v Ostravě. „Budeme se snažit najít takové řešení, aby sociální demokracie na severní Moravě měla i přes tento kotrmelec šanci významným způsobem vyhrát parlametní volby,“ řekl České televizi místopředseda Michal Hašek.

Členové ČSSD napadají stranické kandidátky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod