V Beskydech se rekreují děti s onkologickou diagnózou

Beskydy – Osmdesát dětí trpících rakovinou se dva týdny rekreuje v Beskydech. Pobyt v přírodě jim umožňuje nadace Krtek, která se o nemocné děti i jejich rodiny stará. Do běžných táborů by se děti s onkologickou diagnózou nedostaly. Potřebují totiž stálý dozor zdravotníků.

Na první pohled je to tábor jako každý jiný. Přesto se odlišuje, děti mají za sebou léčbu rakoviny. Jako třeba desetiletá Eliška: „V hlavě mě tlačilo, blinkala jsem, pak jsme jeli s mamkou do nemocnice a tam mi zjistili, že mám nádor na mozku. Ale věřím, že všechno bude dobré,“ komentovala svou nemoc.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Eliška se v táboře skamarádila s Matějem, který bojuje s leukémií. „Matěj byl vždycky živé veselé dítě a potom se najednou den ze dne začal měnit před očima. Byl smutný, byl unavený. Bohužel, po necelém čtvrt roku pátrání vyšlo najevo, že má akutní leukémii,“ uvedla Kateřina Doležalová, matka Matěje a sociální koordinátorka Nadace Krtek.

Rakovinou onemocní ročně 150 až 300 dětí. Šanci na vyléčení mají vysokou, uzdraví se jich až osmdesát procent.

V táboře děti poznají, že nejsou sami, koho nemoc postihla. Mohou si o ní promluvit se svými vrstevníky i vedoucími. I ti prošli náročnou léčbou. Tábor za téměř jeden milion korun každoročně pořádá Nadační fond Krtek a také ho hradí. Letos poprvé přispěla i Evropská unie.