Nemocná Kvitová dostala kanára a na US Open končí ve třetím kole

New York – Tvrdým výpraskem se rozloučila Petra Kvitová s US Open. Sedmá nasazená podlehla ve Flushing Meadows 81. hráčce světa Alison Riskeové z USA ve dvou setech 3:6 a 0:6. Za stavu 0:5 ve druhé sadě si nechala na kurtu od lékařky turnaje měřit tlak, protože celý včerejší den bojovala s horečkou. V pavouku ženské dvouhry závěrečného grandslamu sezony tak již nezbyla jediná česká hráčka.

„Bohužel jsem den před zápasem ležela v posteli a měla horečku. Snažila jsem se hrát, snažila jsem se bojovat, ale tělo mi to nedovolilo,“ řekla Kvitová po utkání dlouhém hodinu a pět minut. „Jsem zklamaná, že jsem nemohla hrát lépe, ale kdo ví, jestli bych vyhrála.“

Třiadvacetiletá Kvitová před týdnem Riskeovou porazila ve třech setech v New Havenu, ale tentokrát na soupeřku v dusnu nestačila. Z nedůrazného servisu Riskeová tvrdě returnovala, lépe se pohybovala a ve výměnách byla přesnější.

Kvitová udělala 27 nevynucených chyb oproti sedmi soupeřky a neměla brejkbol. „Nemohla jsem hrát dlouhé výměny, maximálně třikrát přes síť, proto jsem se snažila být agresivnější, ale ona se výborně hýbala, dostávala mě pod tlak. Bylo těžké hrát,“ řekla. Od stavu 3:4 ztratila osm her a ve druhém setu tak dostala „kanára“. Neobhájila loňské osmifinále a pravděpodobně vypadne z elitní desítky žebříku WTA.

Nemocná dohrávala Kvitová rovněž na přelomu června a července ve Wimbledonu. „Myslím, že to je totéž. Byla jsem na testech, jestli to je bakterie nebo virus, a byl to virus. Krk mě nebolí, jen jsem měla vysokou horečku. Je škoda, že to přišlo zrovna na grandslamech, ale to je život a příští rok to snad bude lepší,“ řekla.

Pro Kvitovou zůstává turnaj ve Flushing Meadows nejhorším grandslamem, nikdy se na něm nedostala přes osmifinále. V Austrálii i na antuce v Paříži hrála shodně semifinále a na trávě ve Wimbledonu slavila v roce 2011 triumf.

Ve dvouhrách tak z českých zástupců zůstává v turnaji už pouze Tomáš Berdych. Jeho soupeřem bude v nedělním utkání 3. kola Francouz Julien Benneteau.

Ženy:
Dvouhra – 3. kolo:
Riskeová (USA) – Kvitová (7-ČR) 6:3, 6:0, Halepová (21-Rum.) – Kirilenková (14-Rus.) 6:1, 6:0.