Přesně před rokem začal zabíjet otrávený alkohol

Havířov - V Havířově zemřel na otravu metanolem přesně před rokem dvaašedesátiletý muž. Brzy začaly pomoc lékařů vyhledávat desítky dalších lidí. Mnozí z nich se nevyléčili doteď. Lékařům se mezitím podařilo zdokonalit metody, které metanol v těle brzy potvrdí a ve skladech je stále nachystán lék, který otravu zastaví. Výrazně přibyly také kontroly hygieniků u prodejců s alkoholem. Soudní líčení s těmi, kteří alkohol pančovali, má začít za několik týdnů.

Když se před rokem Vladimír Lipina probral na nemocniční posteli, zjistil, že ty, kteří se o něj starali, nevidí. Zrak mu doživotně vzala jedna malá sklenička rumu. Z nemocnice ho pustili 26. září. Starost o něj na sebe vzala jeho dcera, čerstvá maminka.

Reportáž I. Piskalové a T. Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Markéta dělala otci oči více než půl roku. Potom se rozhodl, že se pokusí o sebe postarat sám. Teď ale zjistil, že mu úřady snížily příspěvek na péči z osmi na čtyři tisíce. Podle slov Vladimíra Lipiny nesplňuje tři z osmi bodů stupnice, podle které jsou příspěvky přiznávány.

„Ať podá dovolání na ministerstvo a já to prověřím“ reagoval na situaci ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Hygienici i po roce stále kontrolují alkohol v barech, restauracích a dalších podnicích. V terénu jsou každý den.

Havířovští lékaři mezi tím začali spolupracovat s vědci z Brna. Nová diagnostika by mohla zachránit další otrávené.

„Metoda je jednodušší v tom, že výsledky, které získáme, jsou dostupné do několika minut,“ uvedl Robert Bocek, primář ARO, Nemocnice s poliklinikou Havířov.

Metoda je rychlejší a dokáže stanovit až dvanáct vzorků aminokyselin najednou.

Nemocnice a pojišťovny už dnes vědí, kolik stála léčba pacientů otrávených metanolem. Pro sedmnácti pacientů vyšla na dva a půl milionu korun.